Sunday 14 December 2014

10 WEBSITE HOTEL BOOKING YANG TRAVELLERS MESTI TAHU

Sebagai seorang traveller, adalah amat penting untuk kita tahu di mana untuk mencari penginapan dengan mudah dan pantas. Dengan adanya internet, kebanyakan website hotel booking yang saya listkan di bawah boleh dicapai dengan mudah. 

Siapa tak tahu Agoda.com, jangan gelar dirinya traveller. Haha..! Agoda membolehkan kita buat booking sambil mengumpul points. Bila points dah banyak, boleh ditukar kepada penginapan percuma. Sekarang, lebih menarik kerana pemegang kad kredit Maybank boleh mendapat Enrich Miles percuma dengan membuat booking di agoda.

Booking.com juga sehebat dan seglamer Agoda. Boleh cari hotel, B&B dan hostels di sini.

Syarikat ini menawarkan lebih daripada penginapan. Ada pakej pelancongan, kereta sewa dan tiket penerbangan. One-stop centre untuk traveller yang malas nak tengok kat banyak tempat. 

Yang ini popular kerana menawarkan airmiles yang banyak kepada sesiapa yang book hotel melalui websitenya. Paling koman leh dapat 1,000 airmiles tau. Macam saya, Rocketmiles adalah lubuk saya mengumpul Enrich Miles. Sesapa takde account Rocketmiles, wajiblah register. Amat berbaloi. Cuma, harga bilik di sini agak mahal daripada tempat-tempat lain, tapi ia adalah disebabkan oleh imbuhan airmiles yang ditawarkan. 

Backpackers sewajibnya tahu kewujudan hostels.com ni. Kat sini tersenarai hostel yang terdapat di seluruh dunia. 

Jika anda mencari apartment sewa harian atau homestays di seluruh dunia, carilah di airbnb.com. Serius! Banyak apartment/rumah tersenarai dari harga mampu-sewa sehinggalah harga tak mampu sewa. Hahaha..

Takde bajet untuk penginapan tapi nak travel seluruh dunia? Takde hal.. korang leh ke couchsurfing.com untuk mencari penginapan percuma. Tapi hati-hati ye.. menginaplah di rumah orang yang mempunyai ratings yang baik. Manalah tahu, takut ada yang membenarkan orang menginapa atas tujuan tidak baik.. Wanita tidak dinasihatkan couchsurf tanpa kawan-kawan atau lelaki.. bahaya!

Website ini agak baru.. tapi sudah top di Malaysia dan Asia. Jika mencari penginapan di kawasan Asia ini, boleh cuba di sini.

Wego mengangkat dirinya sebagai Malaysia's leading travel site for cheap flights and hotels. Nak tahu murah ke tidak, wajiblah compare harga di sini dengan harga di website yang lain sebelum kita book hotel.

Ini adalah website popular di Malaysia. Bukan setakat untuk jual-beli barang, di sini kita boleh membuat carian tentang homestays dan apartment sewa harian yang ditawarkan di Malaysia. Saya pernah jumpa rumah sewa 3bilik di area PD yang disewakan pada harga RM100/day. Amat berbaloi2!!

Selain daripada senarai di atas, sebenarnya banyak lagi website lain yang ada memberikan servis yang sama. Sebagai traveller yg bijak, kita boleh buat perbandingan harga dari satu website ke website yang lain untuk mengoptimumkan savings.

2 comments:

 1. Salam😊
  a very informative to traveller!
  thanx a lot for the info.
  slalu mmg godek agoda,booking,airbnb..
  but yg rocketmiles.com is a new thing to me.. bole try after this.. thanx ya!

  www.coretansihatsaya.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam. hai.. salam perkenalan. saya akan singgah ke blog awk :-)

   Delete