Saturday, 2 June 2012

Sydney Part 4 - Australian Museum & Hyde Park

Mengikut petunjuk Mr. Google, Australian Museum tak jauh dari apartment. Jalan straight je, nanti lalu Pitt Street -> Elizabeth Street...dah sampai Hyde Park dimana Anzac memorial berada. Walaupun tak berapa jauh, En. Hubby kata dia tak larat nak dukung Nina sepanjang perjalanan tu. Nina suka amik kesempatan, dia xmo jalan kononnye macam penat. Tapi bila dah sampai destinasi, bukan main lincah lagi!

Kitorang xbawa stroller Nina sebab stroller dia besar dan berat, leceh nak bawa naik kapal terbang. (Masa tu saya wat mental note untuk beli stroller yg lebih ringan dan mudah-alih untuk baby yang akan lahir nanti). So, kitorang gi Woolworths dgn harapan leh cari stroller murah untuk Nina, tapi malangnye xde, yang mahal je ade. Pusing punye pusing kat situ, akhirnye kitorang jumpe something yang rasanye agak praktikal untuk angkat Nina tanpa perlukan tenaga berlebihan.

Haa..inilah dia solution yang murah dan praktikal!
Dengan AUD10, kitorang pon beli shopping cart ni. Lepas tu wat selamba je tarik Nina ngan mende ni, walaupun menjadi perhatian ramai. Nina pon cool jer, she enjoyed the ride!

HYDE PARK
Hyde Park ni tempat orang ramai melepak dan berpiknik. Masa kitorang pergi tu, orang bukan main ramai walaupun pada hari bekerja. Mungkin dorang tu pelancong macam kitorang gak. Hyde Park juga boleh dikunjungi dengan menaiki bas percuma (Sydney CBD 555 Free Shuttle - more info, sila baca entri Sydney Part 2), naik bas hop-on hop-off, bas awam berbayar yang lain, train (turun kat Museum Station) atau monorail (turun kat Elizabeth Street).


Kat sini ada Anzac War Memorial. Masa pergi tu kitorang xtau pon mende tu ape, terus je amik gambo. Rupenye Anzac War Memorial tu ialah sebuah memorial untuk memperingati warga New South Wales yang terlibat dalam The Great War pada 1914-1918. Cerita panjangnye saya tak ingat dah. History is not my thing..sori yer.

Posing depan Anzac War Memorial

Bangunan memorial tu boleh masuk kalu berminat. Kitorang just ronda kat luar tu jer. Cukuplah setakat tahu ape mendenye dan tujuannye dibina. Maklumat lanjut boleh dapat kat internet, tul tak?

AUSTRALIAN MUSEUM
Untuk ke Australian Museum, dari Hyde Park teruskan jalan kaki ke arah College Street. Saya suka mention nama jalan sebab orang sini memang akan gunakan nama jalan sebagai petunjuk. Nama jalan ada ditulis dengan terang dan jelas di tepi jalan dan dipersimpangan jalan. Sebut je nama jalan, dah terbayang kat mana tempatnye.
Australian Museum ni boleh disamakan fungsinye dengan Muzium Negara la gitu. Kat sini kita leh tau pasal Australia dari A-Z (kalau rajin tengok sumer & baca sumer). Lagi satu, dia ada 4-5 tingkat kalu tak salah. Kalu nak ronda sumer kena dok sini dari pagi sampai malam.

Kitorang pergi kat section yang berkaitan binatang dan dinasours je memandangkan itu yang menarik minat anak2. Yang lain2 tu leh baca kat buku atau internet je. muahaha...

Nih kat section dinasour - selamba jer Nina pegang gigi dinasour tu!

Dah penat berlari kesana-kemari, Nina pon tidur dengan selambanye dlm muzium tu (cas bateri untuk aktiviti seterusnye)

Kat muzium ni ada tempat dikhaskan untuk bebudak main dan beraktiviti sambil mak bapaknye meronda kat muzium. Kitorang tak gunakan faciliti ni sebab tau pon masa dah nak balik. Kalu tau awal-awal, leh gak letak dorang kat situ. Tengok macam menarik..
Punyelah kusyuk depa dengar stori..ntah faham ke idak..

Untuk dua tempat ni, kitorang amik masa 1 hari juga. Iyela, kan.. slow and steady punye trip. Bawa anak-anak kecil la katakan. Yang penting, anak2 gembira..dan mak bapaknye pon turut ceria! Heheh!!

Takleh nak bayangkan camne kelam kabut kalu ikut tour group..

Signed off!

No comments:

Post a comment