Wednesday, 9 July 2014

MERANCANG PERCUTIAN KE KOREA SELATAN

Saya dah lama teringin nak pergi ke Korea Selatan. Majoriti kekawan saya dah ke sana. Seronok tengok gambar dorang posing kat lokasi-lokasi filem dan main salji. Walaupun saya bukanlah peminat drama2 Korea, namun saya terpanggil untuk ke sana. En. Suami langsung takde hati nak ke Korea. Tak minat K-Pop katanya... (eleh.. tak semestinya kena minat K-Pop baru leh ke Korea!)

pic from google

Saya memulakan kajian tentang percutian di Korea Selatan bermula awal minggu ini. Sambil kaji, saya akan tulis di sini sebagai panduan kita bersama (harapnya bila En. Suami baca post ini nanti, akan terbukalah hatinya untuk ke sana..)


KAJIAN BERMULA...

Perkara pertama kena ambil tahu sebelum merancang percutian ialah anggaran kos untuk percutian itu. Bila kita dah tau berapa nak kena bajet, barulah kita leh plan percutian tu. Iyelah, kan... kena amik masa juga nak simpan duit tu kan (kecuali jika anda cop duit sendiri.. huhu..).

Sebagai basis, saya anggarkan berada di sana selama 5hari/4malam. Kos adalah berdasarkan kepada 2 dewasa dan 3 kanak2. Saya memulakan kajian dengan melihat pakej2 yang disediakan oleh kebanyakan syarikat pelancongan di Malaysia. Di bawah ini adalah kesimpulan daripada kajian tersebut.

Pilihan pertama : Tour Group :

Adult = RM4,500/pax, Kanak-kanak = RM4,000/pax.
Pros : Dah tak perlu risau apa2 sebab semuanya dah 'All-In' iaitu dah termasuk tiket kapal terbang, penginapan, makan-minum di sana, tiket masuk tempat2 lawatan dan segala pengangkutan. Korang bawa badan je pergi.
Cons : Jadual aktiviti yang ketat dan kena naik bas/van ramai-ramai dengan kumpulan rombongan.

Jika saya dan keluarga pergi dengan tour group seperti ini, kos kami adalah
RM4,500/pax x 2pax + RM4,000/pax x 3 pax = RM17,000.
Adoi!!


Pilihan kedua : Beli tiket kapal terbang sendiri dan ambil ground package sahaja

Kos Pakej :
Adult = RM2,900/pax, kanak-kanak = RM2,500/pax.
Pros : Yang ini tiket kapal terbang kita kena beli asing, so kita leh cari tiket kapal terbang yang ada promosi.. so leh jimat. Lagi satu, takde strangers dalam kumpulan ni.. hanya kita jer.
Cons : Jadual aktiviti yang tetap.

Untuk keluarga saya;
RM2,900/pax x 2 pax + RM2,500/pax x 3pax = 10,800.00

Tiket kapal terbang :
Kena ada strategi jika nak beli tiket murah, kalu tidak kita kenalah redha dengan harga tiket kelas ekonomi dalam RM400-RM800/pax/trip. Pergi balik dalam RM800-RM1,600/pax. Apakah strategi saya? Huhu... ada beberapa, iaitu :
1. tunggu Air Asia buat promo RM0.. biasanya setahun paling kurang sekali dorang akan buat
2. kumpul Enrich Miles sampai cukup
3. beli tiket awal-awal, seawal 6bulan sebelum terbang untuk harga yang murah (50%)

Katakan saya dapat beli awal, kos tiket untuk keluarga saya;
RM400/pax x 5 pax = RM2,000.00

Jadi total untuk pilihan kedua ialah RM10,800 + RM2,000 = RM12,800.00
Wah, murah RM5,000 daripada pilihan pertama!


Pilihan ketiga : Tiket kapal terbang dan penginapan sendiri, tapi ambil tour guide sahaja
Pros : jadual aktiviti kita yang tentukan.
Cons : setakat ni tak nampak lagi cons nye..

Tiket kapal terbang = RM2,000.00 untuk kami berlima

Kos penginapan di apartment 2 bilik atau hotel 3 bintang = RM300/night x 4 nights = RM1,200.00
Cincai kira RM1,500.00 untuk kami semua. Saya dapatkan kos anggaran ini dari airbnb.com, wimdu.com dan home2stay.com.

Anggaran kos apartment dari Wimdu.com = USD72/night (lebih kurang RM230/night)

Kos tour guide termasuk pengangkutan dan entrance fees untuk sekeluarga = RM1,000/day x 5days = RM5,000.00

Kos makan-minum = RM300/day x 5 days = RM1,500.00

Total = RM2,000 + RM1,500 + RM5,000 + RM1,500 = RM10,000.
Wow-wee!! RM2,800 lebih murah daripada pilihan kedua!


Pilihan keempat : DIY - Semuanya sendiri2...
Pros : Jadual bebas ikut suka-hati kita.
Cons : Mungkin akan banyak sesat-barat dan kesilapan-kesilapan yang tidak disengajakan yang boleh membuatkan kita tensen dan penat. Bawa anak2 kalu sesat memang kalut weyy!

Tiket kapal terbang = RM2,000.00 untuk kami berlima

Kos penginapan di apartment 2 bilik / hotel 3 bintang = RM300/night x 4 nights = RM1,200.00
Cincai kira RM1,500.00 untuk kami semua.

Kos pengangkutan sepanjang berada di sana (katakan RM100/day/pax) = RM500/day x 5 days = RM2,500.00

Kos makan-minum = RM300/day x 5 days = RM1,500.00

Entrance fees = RM2,000

Jumlah = RM2,000 + RM1,500 + RM2,500 + RM2,000 = RM9,000
Hmm.. cuma RM1,000 lebih murah daripada pilihan ketiga.


SO, YANG MANA YANG SESUAI? HMMM... SAYA PERLU MEMBUAT KAJIAN LEBIH DETAIL. KALAU BOLEH NAK TARGET RM5,000 JE TOTAL UNTUK 1 FAMILI. LOGIK TAK AGAKNYA?

74 comments:

  1. Salam ... menyampuk sket based on my many trips to korea before ... RM300 kalau dengan rate korean won skang hanyelah lebih kurang 95,000 won ... dengan harga ni mmg payah nak dapat apartment kat seoul ... nak2 pulak yg boleh masukkan 5 org sekali gus .. nak2 pulak tempat yg dekat dengan hotspot ... maybe kene upkan sket kot bajet utk accomodation tu ... but if u happen to come across one, please share, sebab me also headache nak carik apartment that can fit 6 adults + 3 kids for our up coming family trip

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Terima kasih, saya memang nak dengar sangat pendapat those yang dah pergi Korea. Hmm... kalau RM400/night logik tak? Sebenarnya saya check kos anggaran apartment dari airbnb.com, wimdu.com dan home2stay.com. Saya dah edit entry ni dan masukkan 1 contoh yang saya amik dari wimdu.

      Yang saya lom jumpa ialah private tour guide yang sesuai (dan murah, huhu). Kalau sesapa kenal student Malaysia yang rajin nak jadi tour guide bolehlah bagitau ye..

      Delete
    2. Sis, dulu saya pegi korea, student kat sane jadi guide, melalui prsatuan umno kat sana. Byar sikit, tapi sgt murah. Dulu cari kat universiti sunkyunkwan.

      Delete
    3. Salam Sis...Boleh bagitau macam mana cara nak dapatkan stdnt kat sana jd guide?

      Delete
    4. dah pergi ke belum? sebenarnya kos penginapan rm300/night tu memang lebih dari cukup... dah 2 kali saya pergi, dua - dua tempat saya tinggal harga semalam tak sampai rm300

      Delete
    5. belum lg... uhuk..uhuk.. saya masih menanti tiket kapal terbang yg murah. tapi masih xkesampaian. Sebab nak pergi sekeluarga, tinggi juga kosnya. sis u duk menginap kat mana masa kat sana? bagus tu kalu murah :-)

      Delete
    6. kat mna nk dpt kos hotel murah tu sis?

      Delete
  2. kalo naik subway dan bas kat korea adalah sgt murah..seribu pun xsampai kot utk 5org..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum... saya boleh tolong anda dapatkan penginapan yg murah di Korea, berdekatan dgn subway n FOC tour guide .. e-mail kan kpd saya internary anda di heoaena1103@gmail. com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu ada nk jg Heo Aena..emailkan pd sya noorwahida84@yahoo.com

      Delete
    2. wsalam.... cantik bebeno Heo Aena, sy sekeluarga 6 org pun plan nak pegi on 14/12/14 nih.. dah book tiket pun.... nnt sy contack awak.! Kalo boleh carikan sekali student kat sana pun terbaik....cekgusky@gmail.com

      Delete
    3. Cekgu sky tarikh sama ni..jumpa La dlm flight eh..btw saya dah terlewat jumpa blog ni..kalau tak boleh amek heo aena..saya dah book apartment dgn airbnb Then dah bayar deposit TG student kita kat sana..

      Delete
    4. Wslm Heo Aena...Saya akan ke sana 21-27 Mac 2015 ni, saya akan email awak k. Semua belum buat ni, last minit plan...:(

      Delete
  4. waalaikumsalam. Wah, terbaik! Nanti dah ada tiket kapal terbang saya akan emel awak ye.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...

    Terima kasih kat puan empunya blog sebab saya sharekan kat blog puan.*tertarik dgn entry puan*hihihi...
    Terima kasih kepada yg telah memberi feedback wpun ada yg mahu bercuti pada musim winter dan juga musim bunga.....thn dpn ..
    Bagi yg ingin mendapatkan tour guide FOC haruslah disertakan bersama2 penginapan.... kami tidak menyediakan tour guide foc tanpa pakej penginapan.
    Bagi yang belum menghubungi saya cepat2 kerana tour guide FOC ini akan berakhir pada 20/Nov/2014.
    Tetapi pada pertghan December & Hujung tahun ada sesuatu yg special akan saya berikan... jadi tunggguuuu.....utk dptkan pakej special utk anak2 anda...
    Terima kasih
    HeoAeNa
    heoaena1103@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai aena.. mcmna yer nk dptkan tour guide student kat sana...

      Delete
    2. Heo Aena, boleh email pada saya detail ground pakej pergi 30.5.15 (flight malam) & balik 6.6.15 (flight tengahari).Email detail penginapan, tour guide (termasuk kereta), itenary,Kos. Pakej untuk 2 dewasa & 3 kanak-kanak. Musim apa ya pada waktu tersebut?. thanks tuan punya blog..amat membantu dalam merancang percutian..tempat apa yang menarik untuk dilawati?

      Delete
    3. boloeh email details ke aidawarina@gmail.com ? thanks

      Delete
  6. saya bercadang nak ke sana lima orang semuanya lelaki bujang, ada bran tour guide private recomended..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wan Gie, cuba tanya ngan HeoAeNa... saya kena KIV dulu plan ke Korea ni. Tunggu masa sesuai..

      Delete
    2. Annyeong Haseyo? Kami menyediakan pakej pelancongan ke Seoul,Korea yang murah dan berpatutan khas untuk pelancong daripada Malaysia. Kepuasan pelanggan keutamaan kami!

      Jom ke blog ini untuk keterangan lanjut http://chamchimayotour.blogspot.kr/

      Delete
  7. Bestnya..Seronok baca sharing awak. Sangat details..
    Boleh jejalan kat blog saya nanti :)
    http://farqistina.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sis... saya akan singgah. sis sudi2lah follow ye. TQVM.

      Delete
  8. bestnya kalau dapat flight ticket RM 2000 for 5 pax..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... kann... memang best kalau ada.
      Masalahnya sampai ke hari ni tunggu tak dapat-dapat... memang takde rasanya tiket RM2000 utk 5 orang ni.. saya kena kira lebih realistik!

      Delete
  9. Selalunya kalau airasia promo plg murah pon rm700 return tix..
    ktorg pernah buat, but backpacking style.. duduk hostel and naik train je ke sini sana.. seriusly under rm2k seorg (tak masuk duit shopping hehe)..
    tapi untuk family kalo nk naik train kat korea sgt x family friendly.. byk anak tangga😅

    Sgt best folo blog ni.. kaki dh gatal nak travel lg..

    Jemput la lawat2 blog saya ye
    www.coretansihatsaya.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. itulaa.. nampaknye kena revise pengiraan di atas. Sebab sampai skrg tak jumpa2 lagi tiket yg murah... huhu!

      Delete
    2. plg murah pun mse promo awl tahun kak. boleh dpt rm750/person (siap mkn/luggage 30kg+seat selection)
      lbih kurg hrga tu inshaAllah ada. Rm400? emm..x kot... all the best ya :-)

      Delete
    3. owh.. gitu ker.. Hm, yup, definitely kena revise pengiraan di atas kepada RM750/pax. Lambat lagi la leh bawa anak2 ke Korea nampaknya. Uwaaa..!!

      Delete
    4. Grab sekarang tix aax.ada promo ke seoul. Seorang pi balik dlm rm464 shj. Sy dah beli pon utk bulan 5 2016. Sy beli 2 dewasa 1 kanak. Costly dlm 13++. Plan ke sana as a backpackers.

      Delete
    5. wah.. betul ke? OK, saya akan check it out!!

      Delete
  10. Can someone forward total bajet tuk single person x? Org bujang xde companion lg kan so kna travel as a lone ranger la :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu single lagi murah rasanya.. sbb leh duk hostel dan xperlu strict itinerary. Gi ikut mana nak pegi sesuka hati.. awk pegi je terjah, takyah plan2 sangat. adventurous gittew!

      Delete
  11. Salam alaik, pakej Melancong ke Korea yang murah , berpatutan dan baloi-baloi, tour guide Malaysian, maka mudah untuk mengetahui info-info di Korea nanti, jangan tunggu lama lama hubungi saya segera

    whatsapp : 0175367426 insyirah
    emel : melancongmurahbaloi@gmail.com
    instagram : melancong_murah_baloi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq pd empunya blog..boleh email saya detail ground pakej utk 2 org..tiket dh booking 7-11 mei 2015

      Delete
    2. boleh email details ke jojomagazine@gmail.com.

      tqvm

      Delete
  12. Boleh email pd sy detail ground pakej utk 2 orang. 5d4nite.

    ReplyDelete
  13. Boleh email pd sy detail ground pakej utk 2 orang. 5d4nite.

    ReplyDelete
  14. dah dapat ticket ke atau dah pergi korea? saya booking utk 2dewasa 3kanak @rm3200 termasuk beg40kg pegi balik...sangat murah....sudah....

    ReplyDelete
  15. Hello. Your photo was very impressive! I want to make a page in facebook, which is to inform Korean culture, history, and so on. Can I use your photo in the page? (not commercial, just profile or cover image)
    mail address : leejiho04@naver.com

    ReplyDelete
  16. Good info and thank you!

    Bila lah nak pergi Korea dengan wife dan anak2 ni...

    Haritu pergi Korea dengan budak-budak opis...

    Pastu wife pergi Korea backpack dengan kawan2 dia... huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni bukan masa terbaik untuk ke Korea dengan kes virus MERS yang sedang menular di sana. Sebaiknya postpone dulu sehingga semuanya 'tenang'. huhu..

      Delete
  17. Hi...awk dah dapat ke tour guide ke korea.saya pun planning nak ke korea 20-23 dec 2015 ni.tengah tunggu airasia bt hrga promo je ni.hrap2 ada.sy pun guna guide je plajar disana.hrga berbaloi la...
    efy_yatie@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum.. aritu postpone dulu sebab kes virus MERS yg melanda Korea Selatan. 7hb Sept 2015 ni Air Asia buat promosi FREE SEATS. Harap2 adalah tiket free ke Seoul juga. Jom check it out, sis!

      Delete
    2. Sis cmne nk dptkn student cna jd tour guide eh?

      Delete
  18. Salam..tk kpd Pn Cuti Famili krn memperkenalkan sya dgn Adik Insyirah...baru sekejap td berbual dgn beliau...plan ke korea Mac 2016..5 anak nak dibawa...harap plan berjaya dgn bantuan Insyirah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat bercuti ke Korea :-)

      Delete
    2. boleh share x exprience dgn insyirah? email sy sweetladiez02@gmail.com

      Delete
    3. boleh share x exprience dgn insyirah? email sy sweetladiez02@gmail.com

      Delete
  19. Salam sis,dah jumpa pakej yang sesuai utk ke Korea ke?Kita pun tengah survey2 ni..plan nak pegi 2016 nanti kalau dah cukup la hasil tabungannya tapi kita ni lebih sikit ahli masyarakat yang akan turut serta kita suami isteri + 3 orang anak-anak.Kalau dah jumpa pakejnya jangan lupa share ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam emy omar..sebenarnya kalo pandai kita bole je rancang erjalanan utk jalan sendiri, xyah pakai pakej sbb kat sana pengankutan awamnya sangat efisien. mcm emy pegi berlima kalo sesekali naik teksi pun lbh berbaloi sbb lbh murah. saya aritu tu amik masa 3 minggu rancang perjalanan sendiri dan pergi bertiga je Alhamdulillah semapai tempat yang nak dituju. kat sana pun nnt akan jumpa ramai org malaysia kita yang jln backpack ni. ni saya nk pergi lagi bln april 2016 sbb ada kawan request bwk dorang plk. suh ikut pakej xnak sbb katanya terikat dgn jadual. jalan sendiri ni yang seronok sbb boleh pegi tmpt yang kita mmg nk pegi & ikut masa kita, brp lama kita nk

      Delete
    2. puan sitizan72 boleh share sikit tak rancangan perjalanan pergi ke mana dan naik apa.. interested nak tahu.kalau tak keberatan boleh emel kat saya carnationgal84@gmail.com

      Delete
  20. Salam Puan Cuti Famili...dh pegi ke blum? Sy dh pegi aritu bln Sept 2015. dpt tiket murah sebulan sebelum bertolak tu, RM781 return flight+hostel terus grab. ni plan nk gi lagi bulan april tgh usha2 airasia blum jumpa lg harga yang betul2 murah. maybe bli last minute mcm saya aritu bole dpt murah kot. sbb ms sy pegi bln september tu pon plane separuh kosong.. tu yg airasia offer murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih juga belum pergi. Hahaha... punyelah nak mencari yang super murah sampai tak pergi2 lagi. BTW, Thanks for tips ye :-).

      Delete
  21. saya pun teruja tengok trip ke korea...blh advise tak sapa2 yang pernah pegi...ok tak kalau kita g KUL-Busan and balik Seoul-KL..or vice versa...tq

    ReplyDelete
  22. hai semua,,,
    insyaallah saya akan pergi ke korea(seoul) bulan april 2016. penat cari tempat yg berbaloi. las2 book gne airbnb (SpaciousBedsEconomyStay@SeoulSt/EGG) untuk 5 org.harap2 xda lah dia cancel booking kita las minit. now nga sibuk check agenda untuk 7 hari disana nanti.

    ReplyDelete
  23. boleh tahu kat mana nak dapat tour guide sahaja? sebab saya rancang nak pergi berdua dengan anak saudara. email saya maryammardhiah@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. Plan trip ke Korea dlm minggu depan, tapi xde pe info skarang..biasanya main redah aje pergi melancong. kalu saper sesaper ade buat ground tour package pls pm ke tmhanafi.sde@gmail.com

    ReplyDelete
  25. PAKEJ 4 HARI 3 MALAM MEDAN - DANAU TOBA


    "DAY 1

    TIBA BANDARA INTERNASIONAL KUALANAMU MEDAN ("WELCOME TO MEDAN")
    PERJALANAN KE LAKE TOBA
    MAKAN TENGAHAN (LUNCH)
    SINGGAH KEKEDAI PATEN (SHOPPING KACANG TUMBUK YANG BERNAMA TING-TING , TANG-TANG , TUNG - TUNG ,PING-PING , PONG-PONG
    TIBA DI PARAPAT (LAKE TOBA)
    CHECK IN HOTEL DANAU TOBA INTERNATIONAL COTTAGE
    MAKAN MALAM DINNER
    ISTIRAHAT
    TOUR PERTAMA BERAKHIR

    "DAY 2 "

    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    MENAIKI FERRY MELAWAT KE PULAU SAMOSIR
    SINGGAH KE TOMOK MENGENAL SEJARAH SEJARAH TOMOK
    BALIK KEDANAU TOBA
    MAKAN TENGAH HARI
    TOUR KE BRASTAGI ( DALAM PERJALANAN)
    SINGGAH KE PUNCAK LAKE TOBA SIMARJARUNJUNG MAKAN PISANG GORENG SPECIAL SAMBIL MINUM COFFEE
    SINGGAH KE AIR TERJUN SIPISO PISO MELIHAT PEMANDANGAN SIPISO PISO WATERFALL
    CHECK IN HOTEL KAT BRASTAGI
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    WISATA MALAM
    TOUR KEDUA BERAKHIR

    "DAY 3 "


    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    SINGGAH KE BUKIT GUNDALING
    SINGAH KEPASAR BUAH BRASTAGI SAMBIL MENIKMATI JAGUNG REBUS DAN JAGUNG BAKAR DAN BERKENDARA MENAIKI KUDA
    MEMETIK STROWBERRY SENDIRI
    PERJALANAN KEMEDAN
    SINGGAH KEKEDAI BATIK
    CHECK IN HOTEL
    ISTIRAHAT BAGI YANG NAK ISTIRAHAT , BAGI YANG TAK BOLEH PERGI PIJAT TRADISIONAL MEMANJAKAN DIRI DAN RILEX
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    KEMBALI KE HOTEL ( ISTIRAHAT )
    "DAY 4 "
    SARAPAN PAGI ( BREAKFAST )
    MELAWAT KE ISTANA MAIMOON
    SHOPPING MAL KOMPLEK
    SHOPPING BIKA AMBON
    KELILING KOTA MEDAN SAMBIL MENUNGGU MASA TRANSFER KE BANDARA AIRPORT KUALANAMU MEDAN



    "HARGA PAKEJ 4H3M / PAX
    RM 430 / PAX (MIN 5 ORANG )


    "PAKEJ INCLUDE
    TRANSPORT FULL AC
    HOTEL 3 STAR , 4 STAR
    BREAKFAST , LUNCH , DINNER
    AIR MINERAL
    DRIVER AND TOUR GUIDE
    FERRY KEPULAU SAMOSIR

    FOR INFORMATION :
    WHATSAPP : +6287867000255 (Saidina Umar)
    FACEBOOK : saidina umar , melancongmedan
    group facebokk : melancongmurahsodap(travellyholidays)
    EMAIL : medanhiphop@gmail.com
    blogspot : melancongmurahsodap.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. Seronoknya bca entry nie... rasa mcm terpanggil nak kesana... sape2 yg dh pergi boleh la share iternary kt sya zainorhidayu@gmail.com planning nk g thun nie..

    ReplyDelete
  27. Jom.. ade siapa, nk join kite.. baru beli tix aa smlm.. kl-seoul-busan-kl dpt tix murah sgt rm6++ je total.. 9-14 nov 16.. musim autumn time tu..

    ReplyDelete
  28. Cana nk cr tour guide ..lain smua dh book

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Lombok Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    ReplyDelete
  30. Ada sesiapa nak ke korea 7-14 dis 2016? boleh join dgn saya and husband..saya backpackers je..x de tourguide..budget kat sana RM5000.Cukup ke? termasuk pengangkutan, makan and shopping2 sikit..
    email saya untuk join..tp x nk ramai2..jika ada 1 couple lg better..
    my email fariza_ang@yahoo.com
    tq

    ReplyDelete
  31. Salam. Saya akan backpack ke Seoul 21/11 till 27/11. Sorang ajee. Ada yg nak join ?

    ReplyDelete
  32. salam. sy plan nk g korea next year. cam ne nk dapatkan tour guide student kat sana ye...mohon share pd sy di email sweetladiez02@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  33. salam. sy plan nk g korea next year. cam ne nk dapatkan tour guide student kat sana ye...mohon share pd sy di email sweetladiez02@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  34. Bestnya baca entry ni... tq sharing... sbb sy pun tgh plan nak ke korea hujung tahun ni... npknya pergi sendiri lebih jimat.

    ReplyDelete