Tuesday, 13 May 2014

PENGALAMAN BERCUTI DI PARIS PERANCIS

Setelah hampir 10 hari di bumi Jerman, saya dan En. Suami terbang ke Paris pula. Kami akan akhiri trip kali ini di Paris, kota yang terkenal dengan jolokan nama Kota Cinta. Memandu sudah, naik keretapi sudah, jadi last sekali sebelum balik kena naik kapal terbang pula. Kitorang naik Lufthansa dari Berlin dengan tiket murah yang dibeli 2 bulan sebelum bertolak. Saya ada menulis tentang kos perjalanan dan planning lengkap untuk disana di entri saya pada bulan Mac 2014 lalu sebagai panduan jika anda ada plan untuk ke sana juga. Selain itu, sudi-sudikan baca perkongsian pengalaman dan tips2 dari saya semasa di Frankfurt, Stuttgart, Neuschwanstein Castle di Schwangau, Munich dan Berlin. Kalau ada plan nak memandu di Jerman, jangan lupa untuk baca pengalaman kami memandu di Jerman.


Paris, here we come!

Kami tiba di Paris pada awal pagi di Charles De Gaulle Airport Terminal 1. Sampai je kat sana, kitorang cari stesen keretapi dulu. Stesen keretapi berada di Terminal 3 (stesen bas berada di Terminal 2). Sampai je di Terminal 3, kitorang pon pergi ke ticket counter untuk beli Paris Visite Pass Zone 3 for 2 days usage. Jangan terus pergi ke mesin sebab mesin tak jual Visite Pass.


Kecik je Paris Visite Pass ni.. kena simpan betul2 so that tak hilang.


BETUL KE PARIS NI BEST?

Nak mengumpat sket... kerani counter tiket di Terminal 3 tu sombong dan rude, sebab dia leh belek2 kuku masa kitorang tanya itu-ini-begitu-begini. Jawab plak dengan ndak tak ndak. Kitorang tanya untuk dapatkan kepastian sebab tak mahu membazir beli salah zon. Dia cadangkan beli untuk Zon 5 pada harga Euro 48.65/adult for 3days (dia masukkan airport pada hari sampai dan balik nanti). Kitorang akan banyak habiskan masa di Zon 3 sahaja yang berharga Euro 17.50/adult untuk 2 hari. Kos keretapi pergi-balik untuk airport-paris-airport baru berharga Euro 10,90/pax. So total untuk Zon 3 & pergi-balik airport baru berjumlah Euro 28.40/adult. Kalu kitorang ikut nasihat dia.. alamatnya rugi Euro20 cenggitu je (RM100/pax lebih tu!). Ada satu couple Jepun tu lagi la kesian siap kena tengking lagi sebab tersalah beli tiket. Adehh... kenapalah mereka begitu kuang ajau sangat..? Potong stim betul.. orang baru nak seronok2 datang Kota Cinta ni..

Perjalanan dari CDG Terminal 1 ke Gare de Lyon ambil masa lebih kurang 30min. Punyalah jauh. Masa ni pemain muzik jalanan a.k.a peminta sedekah akan mengambil kesempatan. Dorang akan mainkan alat muzik atau menyanyi tanpa kita suruh. Lepas habis persembahan, dorang akan hulur balang/topi untuk kita kasi duit. Selagi kita tak masukkan duit, dia takkan beredar. Dia akan paksa kita sedekah. Memula En. Suami hulur Euro 2 tapi dia tak puas hati, dia suruh tambah lagi. Dan suamiku yang comel itu pon tambah lagi Euro 2. Ada sorang mamat Amerika tu lagi la kesian.. dia memula kata takde duit Euro, tapi peminta sedekah tu tak percaya. Dia paksa suruh cari gak dalam beg. Mamat tu pon cari dan jumpa sedikit. Tapi peminta sedekah tu tak puas hati gak, dia suh cari lagi sampai mamat Amerika tu tambah lagi. Kesian saya tengok.. punyalah ganas peminta sedekah di Paris ni. Beginikah Kota Cinta yang manis2 saja diceritakan orang? Huhu... masa tu saya dah mula rasa tak best..

Kitorang menyewa sebuah apartment 1 bilik yang berdekatan dengan stesen metro Hotel de Ville. Sebelum ni ketika di Jerman apartment yang kitorang sewa cantik, kemas dan semuanya dalam keadaan baik. Tapi apartment yang ini tak berapa cantik sangat, water heater rosak dan towel buruk giler. Mentang2 lokasi tersangat strategik sebab sangat dekat dengan Notre Dame dan beberapa lokasi pelancongan lain, dorang letak harga yang amat mahal untuk apartment sebegitu rupa.


10 TEMPAT MENARIK DI PARIS

Selepas melalui beberapa incident yang tak berapa seronok tu, saya rasa macam tawar hati sket ngan Paris. Tapi, dah jauh-jauh kami datang, takkan nak habiskan 3 hari 2 malam di Paris ni dengan perasaan berduka dan berfikiran negatif, kan..? So saya ketepikan semua perasaan itu dan bertekad nak buka mukasurat baru. Saya pasti, ada sebab majoriti manusia di bumi ini bersetuju yang Paris ini indah bersesuaian dengan gelaran 'Kota Cinta'.

Jom saya bawa anda ke 10 tempat menarik di Paris yang bisa menjadikan cinta anda membuak2 semula...


 
1) The Lourve Museum



Cuaca mendung semasa kami di sana, namun still looks magnificent!

Perkara pertama yang kami lakukan ialah ke Musee du Lourve yang menempatkan potret Monalisa. Dari di Malaysia lagi kitorang dah berangan-angan nak tengok cantik sangat ke wanita tidak berkening itu. Dan alhamdulillah angan-angan kami berjaya terlaksana. Untuk masuk tanpa perlu beratur panjang, kami beli tiket siap-siap di kedai cenderamata muzium yang terletak dalam Carousel of Musee du Lourve (CML). Bangunan CML ini betul2 bersebelahan dengan Musee du Lourve dan ia adalah sebuah shopping complex. Once dah masuk CML, pergi ke food court dan anda akan jumpa kedai cenderatamata tu berdekatan dengan lift. Ohya, jangan lupa try makanan Lebanese di Restoran Salam. Dijamin Halal, inshaAllah. Cuma harganya amat mahal sedikit pada pendapat saya yang tak berapa kaya ni.. huhu..

Kitorang habiskan separuh hari di muzium ini. Muzium ini terlalu besar, memang tak sempat nak masuk semua tempat. Kitorang pastikan dapat tengok  yang glamer2 seperti potret Monalisa, Venus de Milo, Egyptian antiquities (sphnix) dan sejarah tentang muzium itu sendiri. Kebanyakan lukisan/patung/ukiran di muzium ini tidak menutup aurat, yang di bawah dan di atas tidak bertutup langsung! So gambar dalam muzium tak dapat saya tunjukkan atas sebab ketidaksesuaiannya. 


Dalam banyak2 dewan pameran, Monalisa punya paling ramai pengunjung. Kena boloskan diri ke depan untuk tengok potret tu. Kecik je potretnye.. Saya buta seni, so tak nampak pon apa yang menariknya.. haha..




2) Eiffel Tower

Tidak sah ke Paris jika tidak ke Eiffel Tower. Ada yang kata ia hanyalah bangunan besi buruk, so kaitannya dengan cinta dipersoalkan. Tapi pada saya, Eiffel Tower memang ada 'roh'nya tersendiri. Once nampak sahaja kelibatnya dari jauh, dada terus berdegup kencang. Makin dekat, makin laju degupannya. Ia memukau mata yang memandang. Kita leh duduk lepak lama2 sekadar melihatnya. Mungkin sebab itulah pasangan bercinta sukakan Eiffel Tower ni. Sebab ia boleh buat kita rasa happy, seronok, terpaku dan terkesima.

Kami ke sini dua kali, sekali siang dan sekali lagi pada waktu malam. Ia cantik pada waktu siang, dan lebih menarik pada waktu malam dihiasi lampu2 neon. Pada waktu malam, sejam sekali mereka akan memainkan pertunjukkan cahaya, iaitu pada pukul 8.00pm, 9.00pm, 10.00pm, 11.00pm and 12 midnite.. so don't miss it. Memang cantik! Kami juga ambil kesempatan naik ke atas Eiffel Tower pada waktu malam untuk melihat kecantikan kota Paris dari atas.


Eiffel at day and night

3) Petit Palais and Grand Palais

Petit Palais (Small Palace) dan Grand Palais (Big Palace) adalah bangunan yang dibina khas sebagai muzium dan exhibition. Bangunan ini berhadapan dengan di antara satu sama lain dan berdekatan dengan Jardins des Champs de Elysees. Dari sini leh berjalan kaki sahaja ke Champs de Elysees.



The Grand Palais.. Ku hanya melihatmu dari jauh... kalau ada rezeki lebih dan masa lebih, inshaAllah nak masuk!

4) Place de la Concorde

Place de la Concorde adalah dataran terbesar di Paris. Antara yang menjadi perhatian di sini ialah obelisk 'Cleopatra Needle' dari Ramses II Temple, Eqypt. Masa tu raja Egypt bagi 3 obelisk kepada pemerintah Perancis, tapi satu je dorang bawa balik. Sebab besar obelisk tu dik non, susah nak anto jejauh tu. Zaman dulu bukannya ada kapal kargo dan barge macam zaman sekarang untuk bawa balik dengan mudah. Juga ada beberapa fountains yang cantik menghiasi tempat ini.


Place de la Concorde

5) Champs de Elysees

Kalau nak rasa shopping macam orang kaya, sila pergi ke Champs de Elysees. Ia adalah sebatang jalan raya sepanjang 2km dimana di kiri kanan tu ada banyak kedai2 mewah, bank dan cafe. Kedai LV berdiri paling mewah kat sini. Majoriti pelancong yang lalu jalan ni memang akan bergambar depan bangunan LV tu. Kitorang berjalan kaki dari Jardin des Champs de Elysees (taman istana yang besar) hinggalah ke Arc de Triomphe. Sakit kaki den berjalan jauh gitu. Tapi sebab nak tengok sendiri apa yang hebat sangat tentang sebatang jalan ni hingga menjadikannya amat glamer di dunia, saya gagahkan juga kaki melangkah. So, hasil dari rondaan di jalan mewah ini, haku hanya dapat sakit kaki dan penat. Nak beli kat situ tak mampu sebab mahal berdengung. Sebenarnya boleh amik metro jika anda tak larat a.k.a malas nak jalan jauh2 dari Place de la Concorde ke sini.


Champs de Elysees adalah jalanraya yang sibuk dengan pelancong dan shoppaholics


6) Arc de Triumphe

Arc de Triumphe ini terletak di tengah-tengah roudabout, so kalu nak gi dekat2 sila ikut underground tunnel ye tuan-puan. Jangan melintas jalan tu sebab ada banyak kereta yang lalu-lalang, suspen tau saya tengok pelancong suka2 je melintas. Arc de Triumphe ni hanyalah sebuah  arca tanda kemenangan yang dibina oleh Napolean pada tahun 1800, tapi yang kelakarnya belum siap lagi arka ni Napolean dah dikalahkan. Siap ada tulis nama2 perang yang depa dah menangi ketika dibawah pemerintahan Napoleon. Kat bawah binaannya terdapat kubur tentera2 yang mati semasa perang dunia pertama dan nama mereka tak diketahui, hence known as the Grave of the Unknown Soldiers. So dorang tanam je reramai kat bawah tu, huhu.. Sebenarnya leh naik kat atas bangunan tu untuk tengok pemandangan kejiranan Charles de Gaulle tu, tapi kitorang tak naik. Maleh aar buang masa, dah naik Eiffel Tower kira dah cukuplah. Tiket masuk Euro9, tapi free je untuk pemegang Paris Pass.


Ramai yang sanggup duk tengah2 jalan semata-mata nak amik gambo berlatar-belakang gate ini (termasuklah kami.. huhu..)

7) Seine River



Pemandangan senja di Seine River 

Sungai ini adalah sungai cinta yang amat popular. Kalau ada masa cubalah naik cruise boat. Sure romantic gilos (i kecewa sebab tak sempat naik naik cruise kat sini). Ada banyak jambatan untuk menyeberangi sungai tu. Apa yang menarik ialah terdapat banyaknya 'love locks' atau pon mangga cinta. Bukan buah mangga yang kita nak makan tu tau, tapi mangga padlock tuu.. Hm, terlalu banyak bergantungan. Salah satu jambatan yang paling disukai dan menjadi mangsa ramai ialah Pont des Art bridge. Dengarnya Kourtney Kardashian pon gantung padlock cintanya dengan suami di sini.

Semasa saya mengarang entri ni, kebetulan kecoh di berita tentang jambatan Pont des Art yang roboh dek berat love locks yang sudah keterlaluan. Sekarang ni penduduk tempatan nak suh kerajaan banned je tradisi pelancong letak mangga kat situ. Bila difikirkan betul juga tu.. sebab makin lama akan makin berat jambatan tu sebab kena tanggung bebanan besi padlock yang beritu2 lemon tu. Huhu.. tak tahulah kerajaan Perancis akan ban atau tidak. Lom ada kesudahannya lagi.
  8)  Notre Dame

Notre Dame Cathedral ni dekat je ngan apartment kitorang, dalam 5min berjalan dah sampai. Kitorang masuk gak la tengok apa ada kat dalam (sebab masuk free). Tapi kalau nak naik kat atas tower (north tower je pelancong leh access) kena bayar. I'll never pay to enter a religious building, tapi kalau masuk masjid/surau saya akan derma walaupun masuk sentiasa free. Notre Dame Catheral adalah gereja gothic pertama yang di bina di dunia ni. Kalau tak salah dalam tahun 1100an..dah beratus2 tahun umurnya. Bangunannya cantik. Tapi nothing much to do here.. dont waste time lah.
 





Patung nganga-nganga di Notre Dame ni macam pernah kulihat... di mana ye? Owh ya, sebijik seperti di Munich!

Masa tu nampak sorang pakcik tu comot jer, ingatkan pengemis. Kemudiannya pakcik tu bagi burung2 liar kat Notre Dame tu makan.. Biar baju buruk, tapi hati cantik!






9) Restauran Istanbul

Kat Paris ni memang ada banyak restoran. Tapi susah nak pastikan ianya halal. So bila kitorang terjumpa Restoran Istanbul yang ada tanda halal di pintu masuk semasa on the way ke Eiffel Tower,kitorang tak lepaskan peluang.


Yummy! Memang sodap!

10) La Defense

Bila kita sebut je Paris, ramai yang terbayangkan binaan2 lama yang romantik2 tu.. tapi sebenarnya Paris juga ada bandar moden yang dipanggil La Defense. Kat sini terdapat banyak bangunan2 moden yang tinggi mencakar langit. Kalau masa tak mengizinkan untuk ke La Defense, korang leh tengok dari atas Eiffel Tower. 

 La Defense yang kelihatan dari Eiffel Tower


Sedar tak sedar, percutian kami di Paris sudah berakhir. 3 hari 2 malam terlalu pendek untuk betul2 menghayati kota cinta ni. Biasanya, bila berada di tempat orang, kami lebih tertarik untuk berasimilasi dengan orang tempatan, namun 3 hari tidak cukup untuk itu. Takpelah, kalau ada rezeki mungkin boleh sampai lagi.




Saturday, 10 May 2014

MELANCONG KE JERMAN PART 6 - BERLIN DAN SEJARAH PERANGNYA

Percutian saya dan En. Suami di Jerman pada May 2014 ini mengambil masa selama 13 hari. Cadangnya nak jelajah seluruh Jerman, tapi memang tak cukup untuk pergi semua tempat. Kami pergi ke Frankfurt, Stuttgart, Schwangau dan Munich , ianya ada saya ceritakan di entri sebelum ini. Selepas Berlin kami juga ke Paris, saja nak tengok apa yang hebat sangat di kota cinta tu. Klik je kat link tu jika anda berminat nak tahu. Saya juga ada kongsikan maklumat tentang kos dan perancangan perjalanan seperti penginapan, pengangkutan, keperluan dan lain-lain di entry bertajuk Merancang Percutian ke Jerman yang saya post pada bulan Mac lalu. Kitorang habiskan sebahagian daripada adventure ini dengan driving kereta sewa sebab nak merasa memandu di autobahn yang takde speed limit. Memang best sangat!

The Gate to Berlin! Tidak sah ke Berlin jika tidak ke sini.
Kami ke Berlin dengan menaiki keretapi laju ICE dari Munich. Harga tiket ialah Euro 198 untuk 2 orang dewasa. Ni harga beli lewat. 2-3 bulan sebelum pergi saya tengok harganya di dbahn.com dalam Euro128 sahaja untuk kami berdua, tapi kitorang termissed disebabkan kitorang lambat wat decision sama ada nak naik keretapi, drive atau kapal terbang. Padan muka sendiri rugi Euro 70 (RM310 tu beb! uwaaa...)

Walaunpon duk kelas paling murah, syukur sebab tempat duduk yang selesa, tempat simpanan luggage yang besar dan reserved seat ditanda agar orang lain tak amik.
Perjalanan mengambil masa 6 jam. Kami tiba di Berlin dalam kul 8 malam. Dah sampai tu terus beli Berlin Welcome Card Zone AB untuk 48 jam yang berharga Euro 18.50/pax. Sila manfaatkan guidebook merah yang diberikan masa beli tiket tu sebab amat berguna. Ia lengkap dengan tips dan tricks bagaimana nak meneroka Berlin. Kalau nak naik ho-on hop-off dan cruise pon leh dapat discount untuk pemengang tiket ini.

 Berlin Welcome Card tidak dijual di dbhan, tapi dijual di Berlin Info Centre yang berada di stesen-stesen keretapi utama macam Alexanderplatz. Kita akan diberikan guide book terbaru dan maklumat2 pengangkutan awam seperti U dan S-bahn.

Dah ada tiket, baru leh naik tren ke apartment yang kami sewa melalui WaytoStay.com. Apartment ni terletak di Bersarinplatz, harganya Euro 231 untuk 4hari 3malam. Apartment ni amat besar sebab ada sebuah bilik tidur, 1 ruang tamu (yang juga ada katil queen) dan sebuah dapur yang lengkap dengan peralatan memasak, washing machine dan sebagainya. Towel mandi disediakan. WIFI percuma dan amatlah laju! Berdozen-dozen juga movie yang di download oleh En. Suami sebab tak sampai 10min dah complete download. Memang wow! Kedai serbaguna pon amat dekat. Stesen tram berdekatan hanyalah dalam 2-5min berjalan kaki (ada 2 stesen terdekat).




APA YANG MENARIK DI BERLIN?

Berlin adalah sebuah bandaraya yang besar. Setakat 4hari 3malam yang kami peruntukkan di sini memang tak cukup untuk lihat dan buat segalanya. Ianya kaya dengan sejarah moden. Sejarahnya sinonim dengan Hitler, Cold War, Berlin Wall, Berlin Air Lift, pembuhunan Yahudi dan banyak lagi. Selain daripada makan angin, kitorang juga nak pastikan yang kitorang dapat juga ilmu sedikit sebanyak daripada trip ni. So, sambil stori2, saya akan selitkan sedikit fakta sejarah jadi kita leh nampak significant tempat-tempat yang dilawati.

Kitorang mula meneroka Berlin pada keesokan harinya. Tempat pertama yang kitorang pergi ialah Alexander Platz sebab di sanalah majoriti tempat pelancongan berada. Mula-mula kami ke TV tower. Kalu nak tengok Berlin sebagaimana burung nampak, leh naik atas TV tower tu. Kemudian kami berjalan ke arah Berlin City Hall. Kebetulan semasa kami di sana ada pameran tentang Berlin Air Lift yang berlaku pada 1948-1949. Dapatlah belajar serba-sedikit tentang apa yang berlaku ketika itu dan bagaimana The Allies (West German's govt, US, Britian dan France) membantu West Berlin dari kelaparan akibat penutupan jalan darat dan laut oleh pihak East Germany. Agak menarik bila mengetahui yang mereka berjaya menyusun penerbangan dalam jarak 3min setiap satu. Wow!

Berlin TC Tower berada di sebelah Alexanderplatx Train Station. Terdapat banyak construction activities berdekatan untuk menyiapkan dua lagi underground train stop.

Di Berlin City Hall


Kitorang juga pergi ke Museum Island. Ia dibina pada tahun 1800an, menjadikannya muzium tertua di Berlin. Museum Island ni amatlah besar. Ada macam-macam muzium, pilihlah mana yang korang suka untuk masuk. Tapi awas! Setiap muzium tu luas saiznya, jadi ambil masa 3-4 jam untuk cover. Kalau tak cukup masa, tak perlulah buang masa kat sini kot. Posing2 kat keliling bangunan tu dan lepas tu google je la apa yg korang nak tahu. Kitorang masuk Altes Museum (Old Museum) sahaja atas kekangan masa. Altes Museum ni mempamerkan barangan antik klasik tinggalan zaman Roman dan Greek. Ohya, Patung Nefertiti ada di Nueue Museum di sini bagi yang minat.

 Pintu masuk Altes Museum. Sebelah kanan tu patung heroin berkuda sedang berlawan dengan singa betina, dan kiri patung hero lelki berlawan dengan singa jantan. Apa simbolknya saya pon tak tahu.

Musuemsinsel berada di hadapan Lustgarten yang menempatkan fountain yang cantik ini. Gambar kiri menunjukkan artifak2 zaman Roman dan Greek yang dipamerkan di Altes Museum.

Antara tempat wajib yang kami lawati ialah Bradenburger Tor yang terletak di Pariser Platz. Ia adalah monumental gate yang dibina pada kurun ke-18 sebagai simbol keamanan. Gate ni pernah menjadi sebahagian daripada Berlin Wall dan sekarang adalah satu2nya gate yang tinggal di Berlin. Apa yang menarik tentang gate ini ialah hiasan patung kat atas gate itu (dulu dikenali sebagai Quadriga, sekarang dipanggil Victory) pernah diambil oleh Napoleon selepas dorang berjaya menjajah Berlin. Sejak saat tu, Brandenburg Tor menjadi simbol kemenangan. Tapi sekejap je, sebab masa Battle of Waterloo, Jerman menang dan mereka bawa balik Quadriga tu ke Berlin.

Nampak tak tu ada tiga beranak nak wat stunt untuk bergambar di depan Brandenburg Gate.

Dari Bradenburg Gate tu jalan kaki sket dalam 5min kitorang sampai kat memorial pembunuhan keturunan Sinti dan Roma (Yahudi). Mereka di anggap 'gypsies' atau pendatang oleh pemerintah ketika itu, parti Sosialis Nasional. Ada takungan air mengalir perlahan dengan nama-nama mangsa bunuh diukir di lantai. Dibuka 24jam sehari dan masuk adalah percuma. Tapi xde apa sangat nak tengok pon kat sini... lepas masuk sini barulah saya tahu rupanya bangsa Yahudi pon banyak keturunan (Macam bangsa Melayu pon ada banyak keturunan, seperti Jawa, Bugis, asli.. huhu..) Sinti dan Roma adalah dua keturunan yang paling banyak di Jerman pada ketika itu.

 Di pintu masuk memorial leh baca cerita selanjutnya

Berjalan lagi dalam 5min kitorang pon sampai kat bangunan Parlimen Berlin (Reichstag). Reichstag ini dibina daripada wang hasil rampasan perang antara Prussia dengan Perancis dalam tahun 1800an. Kitorang tak masuk sebab barisan beli tiket dah panjang giler. So kitorang posing2 je.

 Sekumpulan pelancong di atas segway mereka bergambar di depan Reichstag. Nampak tak perkataan 'DEM DEUTSCHEN VOLKE' tu? Ia bermaksud 'To the German People', dihasilkan daripada besi gangsa yang diambil dari meriam yang dirampas dari tentera Perancis.



Jalan2 dalam 5min akan sampai ke monumen peringatan jahudi yang dibunuh beramai-ramai pada zaman Hitler a.k.a Memorial to the Murdered Jews. Besar tempat ni, dalam 19,000m2 kalau tak salah. Memula tu saya ingatkan ni kawasan perkuburan, rupa2nya takda mayat pon bawah tanah ni. Dorang letak batu2 ni sebagai memorial peringatan semata-mata. Ada tinggi, ada rendah.. ramai gak yg jadikan tempat duduk berehat dan makan. Kat bawahnya pula ada information centre, so leh baca pasal holocaust ni kalau berminat.

 Memorial to the Murdered Jews

Dalam 30-45min berjalan dari Bradenburger Tor akan sampai ke Victory Column (Siegessäule) pula. Victory Column adalah simbo kemenangan tentera dari zaman kerajaan Prussia.

 Dari jauh dah nampak Victory Column berdiri megah. Ia terletak di tengah2 roundabout. Kalau dari Bradenburg Gate, jalan terus je akan sampai sana.

 On the way ke Victory Column, kitorang melalui Soviet War Memorial di Tiergarten. Kebetulan masa tu ada hari memperingati hero-hero perang Soviet Union yang mati dalam Peperangan Dunia Kedua. Ramai orang Rusia datang melawat, ada yang berpakaian tentera.

Bunga berkembang cantik di Soviet War Memorial.


Tidak sah ke Berlin kalau tak tengok Berlin Wall (Berliner Mauer). Jadi kami ke East Side Gallery untuk melihat tinggalan tembok Berlin sepanjang lebih kurang 1km. Ia berada berdekatan dengan sungai Spree yang cantik dan tak jauh dari stesen keretapi Ostbahnhof. Tinggalan tembok Berlin sebelah timur yang terpanjang ini dijadikan open-air gallery; ia dilukis oleh seratus lebih artis grafitti dari 21 negara (hence the name 'East Side Gallery').

Graffiti menghiasi dinding Berlin Wall. Berdekatan ialah Sungai Spree yang cantik.

Tapi sebenarnya kalau setakat nak tengok tinggalan tembok Berlin, berdekatan dengan Check Point Charlie pon ada juga, cuma tak sepanjang di East Side Gallery. Kat sini ada banyak tarikan, yang pertama tentulah Check Point Charlie tu sendiri. Kedua, kat situ ada Check Point Charlie Museum. Ketiga, Gallery Lafayette pon ada dekat-dekat sini, so shopaholic please check this place out!


Dorang menten check-point ini dengan meletakkan 2-3 orang lelaki berpakian tentera US. Papan tanda keluar dan masuk masih lagi dikekalkan. Nak bergambar dengan guard tu kena bayar Euro 3. Kalu tak rela bayar RM12 semata-mata nak bergambar ngan depa, leh amik gambo dari jauh jer... huhu...


Bila dah berada di Check Point Charlie, jangan lupa untuk singgah di Ritter Sport Outlet. Shop + mini museum in one. Nih memang my favourite stop-over! Coklat Ritter Sport yang empat segi sama berharga RM9.80 di Mesia ye, tuan-puan... namun di sana hanyalah Euro 0.85 sahaja. Bukankah 100% bezanya tu? Pelbagai perisa yang takde di kedai2 ada di sini. Malah kita leh wat coklat kita sendiri di sini. Kitorang borong seplastik besar, tapi rupa2nya masih tak cukup untuk dijadikan souvenirs. Maaflah saudara-mara dan sahabat handai sebab tak bawa balik cukup souvenirs untuk korang.. bukan takmo beli, tapi tak sangka plak tak cukup coklat tu. Huhu...

Coklat di sana-sini..

 


MAKANAN HALAL DI BERLIN

Ohya, bila saya bercakap pasal Berlin, saya suka nak bagi review pasal sebuah kedai makan yang best ni.. Nama kedai tu Hanchen Haus, terletak betul2 di bawah stesen Ubahn Prinsenstrasse. Kedai ni menjual ayam grill yang amat sodap hingga menjilat pinggan. Ia dijamin halal. Set of 1/2 chicken hanyalah Euro 5 (amat murah berbanding di tempat lain). Macam bese kitorang share sepinggan berdua sebab saiz hidangan yang besar. Tapi disebabkan kesedapannya, kitorang tapau 1 set lagi untuk dibawa balik. Kalau korang ke sini, wajib gi makan kat sini.

   Yummy!

Panjang lebar plak entri pasal Berlin ni.. huhu.. Selain sebagai catatan kenangan saya sendiri, saya harap ia menjadi panduan untuk anda yang hendak ke sini juga. Jika ada apa2 soalan, leh comment di bawah ye.

Berlin adalah bandar terakhir kami di Jerman. Selepas Berlin, kami terbang ke Paris. Check it out in Part 7 - Paris Kota Cinta

Thursday, 8 May 2014

PENGALAMAN MELANCONG DI JERMAN PART 5 - MAKAN ANGIN DI MUNICH

Saya dan suami telah ke Jerman pada bulan May 2014 selepas hampir setengah tahun merancang percutian dan menyimpan duit. Akhirnya berjaya sampai ke sana dan pulang ke Malaysia dengan selamat. Penerokaan kami di Jerman bermula di Frankfurt, bandar di mana kami tiba dengan MAS. Selepas Frankfurt, kami ke bandar Stuttgart untuk melawat muzium Porsche dan Mercedes Benz, dan kemudiannya ke Schwangau semata-mata untuk melihat sendiri kecantikan Neuschwanstein Castle. Kitorang  memandu sendiri dari Frankfurt ke Munich semata-mata untuk mengalami sendiri memandu di German Autobahn.

Dari Schwangau kami ke Munich melalui jalan kampung. Saya yang beria-ia meminta En. Suami ikut jalan ni, sedangkan dia dah ketagih driving laju-laju kat autobahn. Akhirnya selepas wat muka merajuk, akhirnya saya berjaya ;-)

Setibanya di Munich kami terus check-in dulu sebab banyak beli barang makanan masa on the way. Kitorang menyewa sebuah apartment satu bilik melalui Airbnb.com. Sekali lagi kitorang wat self-check in menggunakan instruction melalui email yang telah diberikan oleh tuan rumah seminggu sebelum kami sampai di sini. Masukkan nombor PIN yang diberikan dan kunci rumah akan keluar. Rumah sewa kami ni adalah sebuah studio yang amat luas, siap ada balkoni. Rumah dilengkapi dengan mesin basuh baju, mesin basuh pinggan mangkuk, sistem audio-video yang canggih dan  dapur memasak yang lengkap. Sebelum gunakan dapur tu gigih juga la saya mensucikan peralatan dan pinggan mangkuk dengan sabun taharah yang saya bawa siap2 dari Malaysia.

APA YANG MENARIK DI MUNICH?

Kitorang start explore Munich pada hari berikutnya sebab hari pertama tu dah kepenatan dek kerana mendaki bukit kat Schwangau. Kitorang beli tiket Munich City Tour Card for Inner City for 1 day only pada harga Euro17.90 (sebenarnya kad ini boleh digunakan untuk group of 5 ppl). Cukuplah tu untuk ronda2 satu hari sahaja. Esoknya dah nak kena bertolak ke Berlin pulak.

Sebenarnya Munich ni terlalu besar untuk dihabiskan dalam 1 hari. Ramai yang kata kena duk sana seminggu barulah ada 'feel' tentang Munich. Tapi apakan daya, banyak tempat nak cover dalam masa yang singkat. Nak sangat pusing satu Jerman, jadi inilah akibatnya. Takpelah, dapat pergi tempat2 'wajib' sudah memadai.

Di Marienplatz

Tempat pertama yang kami pergi ialah Marienplatz di mana New Town Hall (Neues Rathaus) dan Old Town House (Altes Rathaus) berada. Berdekatan terdapat sebuah gereja tertua di Munich iaitu Peterskirche. Marienplatz adalah centre of Munich's old town. Bangunan2 lama kat sini ada ciri-ciri gothic. Patung-patung tidak menutup aurat pula banyak di sana-sini. Kalau bawa anak-anak kecil, susah juga nak pantau pandangan. Boleh saya bayangkan, nak jawab soklan anak-anak seperti 'Mama, nape dia tak pakai baju?' sememangnya amat sukar. Dari Marienplatz boleh berjalan kaki sahaja ke tempat2 menarik yang berdekatan.

Munich - A bicycle-friendly city.

 Kitorang tertarik dengan gelagat orang yang lalu-lalang di sini. Mereka suka menyentuh hidung dan muka singa di cote of arm ini. Tak tahulah apa simbolik disebalik perbuatan mereka itu. 
Patutlah hidungnya cantik berkilat padahal bahagian lain dah berkarat.
 
 Juga tertarik dengan hiasan dinding kebanyakan bangunan. Apalah yang artist tu cuba nak sampaikan agaknya... sebab tak ceria langsung patung2 di dinding.

Kebetulan masa tu ada hari memperingati kematian (atau kelahiran?) Michael Jackson

Kat Munich ada banyak muzium, tapi atas kekangan masa kitorang tak masuk pon. Setakat jalan-jalan kat luar sahaja.


Menarik namun tak sempat nak jengah masuk... huhu..

Pada petangnya kami ke Alliance Arena. Peminat bola sepak mungkin tahu apa tempat ni, tapi orang yang tak minat bola sepak macam saya ni pon pergi jugak. Alliance Arena ni adalah stadium untuk pasukan Bayern Munich. Untuk pengetahuan, stadium ini masih lagi berada di dalam kawasan Inner City, jadi Munich City Tour Card yang kami beli boleh digunakan untuk naik train ke sini. Turun je train, kena menapak sket ke arah kiri selama 10-15min untuk sampai ke stadium tu.

 Orang nak balik, kita baru nak pergi..huhu..


Selepas lepak-lepak sekejap di stadium, kitorang ambil train ke Muzium BWM. Tapi masa tu dah pukul 7.00pm, so muzium dah tutup. Adeh.. kempunan! Cukuplah sekadar posing di luar muzium nampaknya. Muzium ni berada berdekatan dengan kilang BMW tu sendiri.

Unik betul bangunan BMW Museum dan BMW Welt

Selesai bergambar ala kadar di muzium, kamipun ke Munich Hbf. Kaki bertambah sakit dek kerana terlalu banyak berjalan. Perut pula dah lapar. Kitorang menjangkakan kat main train station tentu senang nak cari makanan halal, dan tekaan kami tepat. So sekali lagi kami makan makanan turki. Kali ni beli satu hidangan share berdua... dah belajar dari sebelum2 ni yg dorangnya meal size besar2 belaka.

Tidak sah ke Munich jika tak pergi tengok satu lagi istana raja Bavaria yang terkenal iaitu Nymphenburg Palace. To tell uolls the truth, kitorang macam dah terhooked ngan kecantikan istana-istana yang kami lawati di Schwangau, so tidak boleh tidak, kami mesti check this palace out! Esoknya selepas packing2 barang, kitorang pon menapak je ke istana tu sebab dekat ngan rumah sewa. Jalan kaki mengambil masa 5-10min sahaja. Masa tu hujan renyai-renyai, so berpayunglah makcik ke sana.

Nymphenburg Palace

Tiket berharga Euro 6/adult manakala audio guide kena bayar so kitorang amik satu je untuk en.suami. Saya leh baca je discription kat pameran tu nanti. Istana ini adalah istana musim panas, ia dibina untuk menyambut kelahiran pewaris takhta 'Max Emanuel' yang lahir pada tahun 1662 kalu tak silap. So dah beratus-ratus tahun umur istana ni. Khabarnya sampai sekarang keluarga diraja Bavaria masih menggunakan istana ini.

Banyak rombongan budak sekolah. Cikgu explain sejarah dalam muzium.. best tu!

Apa yang menarik perhatian saya tentang istana ini ialah sebuah bilik yang dinamakan Galleries of Beauties. Ia menempatkan potrait gadis-gadis cantik seluruh Bavaria. Bukan wajah anak-anak bangsawan sahaja di sini tapi rakyat biasa yang cantik jelita juga diabadikan di sini. Sejarahnya bermula bila King Ludwig I jatuh hati kat sorang penari bernama Lola Montez sampai dia tergamak ketepikan bininya sendiri. Satu lagi yang glamer ialah Helena Sedlmayr, anak tukang kasut yang akhirnya berkahwin dengan bangsawan selepas portraitnya terpampang di Galleries of Beauties itu. Pada tahun 1800 gitu kalu anak orang biasa dapat kawin ngan orang kaya memang kira hebat tuu..

Paling kanan ialah potrait Lola Montez yang menjadi kegilaan King Ludwig I

Percutian kami di Munich berakhir di Nymphenburg Palace. Kami terpaksa bergegas ke Munich Hbf untuk menaiki keretapi laju ICE untuk ke destinasi seterusnya iaitu Berlin.

Berdasarkan pengalaman pendek 3hari 2 malam di Berlin, bolehlah saya rumuskan yang berikut :

1. Internet mereka amat laju! Jadi kalau korang nak download apa2 leh wat masa kat sana.. wink2..
2.Orang Jerman mengenali kami adalah orang Asia Tenggara berbangsa Melayu; kalau bukan Indonesia dan Brunei, sudah tentu Malaysia. Wah.. terbaiklah! Memang muka Melayu tulen lah kami ni!!
3. Weather forecast mereka amat tepat. Nak dijadikan cerita, semasa kami menaiki tram untuk pulang ke apartment, kami disapa oleh sorang lelaki tempatan berumur sekitar 50an. Katanya dia baru balik dari shopping barang dapur di kedai kegemarannya. Sepatutnya dia shopping pada keesokan harinya, tetapi berdasarkan ramalan cuaca esoknya akan hujan jadi dia cepatkan ke hari ini. Dan yes, esoknya memang hujan seperti yang dia katakan. Dia juga dengan konfiden mengatakan ramalan cuaca mereka belum pernah mengecewakannya setakat ini. So, bila kita di sana, jangan lupa tengok ramalan cuaca mereka (kat TV pon ada) untuk memaksimumkan cuti dan mengelakkan kekecewaan ketika di sana.
4. Orang tempatan amat peramah dan helpful. Kitorang pernah blank tak tahu nak naik tram nombor berapa untuk ke suatu tempat jadi kamipon bertanya. Walaupun mereka tak tahu, mereka sedaya upaya mencari jawapan untuk kita. Dia ajar kami cara baca jadual tram di information board tram stop itu.
5. Majoriti orang Jerman yang kami jumpa (dan sempat bercakap) boleh berbahasa Inggeris walaupun tidak fasih.
6. Kalau nak beli air/makanan untuk take away, kena cakap 'to-go'. Contohnya kalau nak beli kopi take away, cakaplah '1 coffee to go'. Oh ya, our favourite coffee shop was 'Le Crobag' sebab hot chocolate nya meveles dan rotinya yummy! Le Crobag ada di kebanyakan stesen keretapi.

3hari 2malam adalah terlalu pendek untuk mengenali Munich. Terlalu banyak nak dibuat tetapi masa tak cukup. Teringin juga nak habiskan masa seminggu di sini untuk betul2 merasai kehidupan dengan warga Munich tapi tidak kesampaian. Tak apalah, mungkin di lain masa.

Berlin, here we come! Jom baca di Part 6.

Monday, 5 May 2014

MELANCONG DI JERMAN PART 4 - MELAWAT NEUSCHWANSTEIN CASTLE

Pengembaraan kami di negara Jerman bermula di Frankfurt, kemudian kami ke Stuttgart dengan memandu sendiri untuk belajar serba-sedikit tentang sejarah kereta sebelum meneruskan pemanduan ke Schwangau. Pengalaman memandu di Jerman juga ada saya ceritakan di entri sebelum ini.

Sebenarnya kalau kita sebut nama bandar kecik Schwangau ni, memang ramai yang tak tahu. Tapi bila sebut Neuschwanstein Castle, rasa2nya ramai yang tahu. Di bandar kecil inilah terletaknya istana yang menjadi inspirasi logo citer Cinderella dan logo Disney tu.. Schwangau terletak di Fussen.

Inilah Neuschwanstein Castle yang disebut-sebut orang

Pemanduan kami dari Stuttgart ke Schwangau di temani dengan pemandangan yang amat cantik. Saya memang leka melihat kiri dan kanan jalan untuk adsorb semua pemandangan cantik tu.

 Pemanduan kami ke Schwangau ditemani dengan pemandangan yang cantik. Semakin hampir dengan Schwangau, semakin dekat gunung Alps kelihatan.

 Macam biasa, jalanraya dorang ni tak banyak kereta. Kerap kelihatan ialah caravan.. maksudnya memang pelancong yang sering menggunakan autobahn mereka berbanding rakyat negara sendiri.

Setibanya di Schwangau, kami terus check-in di sebuah guest house bernama Romantic Pension Albeit. Ianya terletak betul2 di kaki bukit di mana Neuschwanstein Castle berada. Memang leh nampak istana tu dari hotel. Memula tu suspen gak tengok bangunannya yang agak usang. Kitorang park kereta dan terus tekan loceng untuk masuk. Seorang auntie tua yang sambut kami. Dia terus tunjukkan bilik kami yang berada di tingkat satu. Wah, cantik juga guest house ni dari dalam rupanya. Bilik kitorang amat basic bersesuaian dengan harga yang perlu dibayar iaitu Euro 89/nite termasuk breakfast for 2pax.  Free wifi juga disediakan. Guesthouse ini sebenarnya adalah rumah persendirian. Ownernya suka sewakan kepada pelancong.

 Scary beb tengok bangunan guesthouse ni.. Macam rumah tinggal je.

Tapi dari guesthouse dah nampak istana Neuschwanstein.. wah, cantiknya! Masa ni memang dah tergdik2 tak sabar nak gi panjat bukit untuk ke istana tu!

Di depan guesthouse pula terdapat canola field (yg berwarna kuning-kehijauan tu). Bunga canola ini ditanam di serata eropah. Bijinya dijadikan minyak masak.

 Tapi once masuk, aku terpegun dengan kecomelannya. Ia dijaga baik dan bersih dan cantik.

 Bilik sememangnya kecil. Tapi cukuplah untuk kami berdua.

Walaupon hari sudah petang (dalam pukul 7pm), tapi cuaca masih lagi terang. Lepas solat jamak takhir zuhur/asar, kitorang pon memulakan pendakian ke istana tu. Penat weyy mendaki. Dah la saya ni tak berapa rajin bersenam, so inilah hakibatnya. Punyalah semput satu badan kurasakan. Akhirnya selepas 30min mendaki kitorang pon mula nampak bangunan istana. MashaAllah, punyalah besar. Masa tu memang terus berkobar2 mendaki. Tak sabar nak sampai ke atas. Disebabkan masa tu masa lawatan sudah tamat, so kitorang pusing keliling istana sahaja dan posing2. Lepas tu kitorang ke Marienbruck Bridge. Another 10-15mins walk to Marienbrucke. Rugi ke sini jika tidak ke jejambat kayu ini sebab dari Marienbrucke leh tengok istana dari jarak jauh. Sememangnya breathtaking.
 
 Hanya 2 option untuk naik ke istana; berjalan kaki atau naik kereta kuda. Tapi segan den nak naik sebab kebanyakan yg naik kereta kuda adalah nenek, atuk dan cucu mereka. Yang muda2 berjalan kaki belaka.. huahua..


 Sket lagi.. sket lagi...sket lagi nak sampai.. Next time kalu nak gi trip begini kena exercise dari Malaysia untuk kumpul stamina..

Tapi bila nampak bangunan istana Neuschwanstein di depan mata, hilang terus segala kepenatan dan sakit kaki.

 Meh masuk tengok ape ada.. tapi masuk takat kat entrance ni je. Xleh masuk bangunan utama sebab dah tutup.

 Pemandangan dari Marienbruke

Marienbruke Bridge ni diperbuat berlantaikan kayu. Macam bese, sama seperti jambatan2 lain di Eropah, terdapat banyak padlock chenta berjuntaian di sana-sini. Pasangan kekasih/suami-isteri memang suka pasang padlock di jambatan, kemudian buang kunci dalam sungai. Hmm.. bukti cinta takkan terlerai kot...

Masa kitorang turun semula dah hampir nak malam, dalam kul 9pm. Masa tu dah masuk maghrib dah. Malam tu kitorang makan maggi je.. huhu, sebab dah tak larat nak gi cari makan ape2. Kaki den dah penat mendaki. Nak simpan tenaga sebab esok nak kuar awal-awal untuk beli tiket masuk istana. Dari pembacaan di internet, ramai bloggers yang cadangkan untuk beli awal2, kalu tak nanti jenuh nak beratur panjang sebab tempat ni memang padat dengan pelancong.

Esoknya dalam kul 7.00pm kitorang breakfast dulu di guesthouse tu. Auntie tua semalam tu sediakan breakfast. Cantiknya meja makan yang dia preparekan untuk kitorang. Macam bese, makan roti-rotian dan bijiran sahaja untuk breakfast. 

Candle light breakfast gituu...

Lepas breakfast, kitorang beratur beli tiket. Di tiket tercatat masa untuk masa istana. Untuk pengetahuan, pelancong hanya boleh masuk dengan guided tour yang disediakan. Takleh masuk rewang2 sendiri. Memula kitorang gi Hohenschwangau Castle yang betada di bukit belakang tempat jual tiket. Hohenschwangau Castle ialah istana percutian milik keluarga raja Bavaria bernama Ludwig I. Tidak dibenarkan mengambil gambar dalam istana sebab kebanyakan lukisan/artifact sudah berusia. Dikuatiri flash kamera akan menyebabkan barang2 dalam istana tu akan cepat rosak.

Ticket counter dan tiket masuk kedua-dua istana (Hohenschwangau dan Neuschwanstein Castle). Sila beli tiket sebelum panjat bukit ke istana sebab kat atas sana takde jual. Juga perhatikan ada nombor tour dan masa lawatan tertulis di tiket. Dont missed it!

 Istana Hohenschwangau dari pandangan di bawah kaki bukit

 Laluan masuk utama istana. Dolu-dolu depa guna kereta kuda.

Salah satu taman istana. Terdapan swan fountain. Swan adalah lambang cote of arm King Ludwig. Taman ini berlatar-belakangkan gunung ganang dan banjaran Alps yang memutih; memang breathtaking.

Selepas melawat Hohenschwangau Castle, kami menapak ke Neuschwanstein Castle pula. Sekali lagi mendaki dalam 30minit untuk sampai ke atas. Untuk pengetahuan, istana ini dibina atas perintah King Ludwig II, cucu kepada King Ludwig I. Neuschwanstein bermaksud New Swan Stone. Kalu tengok istana ni dari jauh memang nampak macam swan pon. King Ludwig II adalah peminat opera dan istana ini direka berdasarkan opera2 yang dia selalu tonton. Dia digelar 'Fairytale King' sebab dia memang suka citer2 dongeng gitu. He brought dongeng to life.

Sepanjang hayatnya dia hanya sempat tidur 11 kali dalam istana ni. Diceritakan juga yang dia telah banyak menghabiskan masa dan hartanya sendiri untuk menyiapkan istana ini. Walaupun dia tidak menggunakan harga negeri, namun hutangnya yang melebihi pendapatan menyebabkan banyak pihak yang tak suka. So tak heranlah bila King Ludwig II ditemui mati di sebuah tasik secara misteri. Once dia dah mati, pembinaan istana itu terus dihentikan oleh keluarga diraja Bavaria.

On the way ke Neuschwanstein Castle, stop-by kat Swan Lake yang mystical ni.. Sangat sesuai untuk dating ngan hubby sambil feeling2 kat depan tasik ni. In summer leh main kayak, tapi spring macam sekarang xde activity tu semua sebab air dan cuasa sejuk yang amat.

Once dah sampai kat atas bukit tu, layan posing2 keliling istana sambil tunggu nombor giliran. You tolong I amik gambo, I tolong you plak..


Dan layan blues, berangan macam puteri sambil nengok istana... huhu..

Ini adalah dewan untuk pertunjukkan opera. Sehingga kini dewan ini masih digunakan untuk pertujunkan opera, dan khabarnya sentiasa sold-out berbulan2 sebelum persembahan. Sebenarnya takleh amik gambo kat dalam istana ni, so saya amik pic ni dari lancastria.net so that uolls leh imagine cemana ghupe istana ni kat dalam.

Dari jendela istana leh nampak pemandangan yang indah ini.

Selepas mengikuti guided tour di dalam istana, kitorang pekena hot chocolate di cafe yang di bina di dalam istana itu. Bilik yang dijadikan cafe ini mempunyai lukisan2 yang masih dalam draft mode.

Apabila King Ludwig II mangkat, semua kerja-kerja pembinaan di istana dihentikan termasuklah interior design works. Salah satu contoh kerja artists yang terbengkalai dapat dilihat di cafe ini.

Selepas lawatan di Neuschwanstein Castle selesai, kitorang pon meneruskan perjalanan ke Munich pula. Jom baca kisah seterusnya di Part 5 ye.

Perjalanan kami dihidangkan dengan pemandangan kebun bunga canola berwarna kuning-kehijauan begini