Thursday, 25 June 2015

ITALI PART 1 : PERCUTIAN DI ROME

Pada May 2015, saya dan suami berkesempatan ke Itali sekadar untuk meluaskan pengalaman dan pengetahuan tentang negara dan budaya yang lain daripada negara sendiri. Kami buat DIY sahaja, tidak ikut mana-mana tour package sebab mahukan kebebasan masa dan aturcara. Perancangan ke sana sudah lama; ada saya detailkan di SINI. Tempat pertama yang kami pergi semasa di Itali ialah Rome. Selain Rome, kami juga ke Florence, Pisa, Cinque Terre dan Venice. Summary perjalanan ada saya ringkaskan di SINI.

Cuaca di Itali semasa kami tiba adalah amat baik. Bulan May adalah dalam musim spring, jadi cuaca yang sejuk-sejuk sedap membolehkan kami pakai t-shirt biasa je. Tak perlu pakai jaket tebal-tebal. Siang hari di Rome ketika itu juga agak panjang, dengan Subuh pada pukul 4 lebih dan maghrib pukul 8 lebih. Memang sesuyai sangat untuk sightseeing.. Tapi, memang tabah orang yang kena berpuasa di sini, lagi-lagi kalau puasa pada musim panas. Nanges nak tunggu waktu berbuka!
Semasa kami sampai di Rome Fiomicino Airport, hari sudah agak petang. Dari airport, kami menaiki keretapi Trenitalia untuk ke stesen keretapi utama iaitu Roma Termini Stazione dengan kos Euro14/pax/way. Setibanya di Roma Termini, kami terus mencari simcard tempatan. Ianya amat penting untuk menghubungi anak-anak kesayangan yang ditinggalkan di Malaysia.

  Over-excited semasa mula-mula sampai di Colosseum.


SIMKAD

Owh ya, mencari simkad di Itali ni kena hati-hati sikit. Kalau boleh jangan beli di airport sebab harganya amat tinggi. Kami ditawarkan harga setinggi Euro 120 untuk simcard sebulan, lengkap dengan data dan roaming. Nasib baik kami tidak ambil dan meneruskan perjalanan ke Roma Termini. Harga simcard dari syarikat telekomunikasi Wind yang kami beli di Roma Termini hanyalah Euro 28; cukup untuk kegunaan sebulan dan data 1G. Wind terletak di ground floor Roma Termini, berdekatan dengan butik coklat Lindt.

Di sinilah kami beli simcard Itali.

PENGINAPAN DI ROME

Di Rome kami menyewa sebuah apartment di Largo Preneste melalui housetrip.com dengan harga Euro 242.76 untuk 5hari 4malam. Apartment satu bilik ini lengkap dengan dapur, mesin basuh kain, internet super laju (download movie tak sampai 10minit!) dan katil queen yang selesa. Lokasi agak jauh dari Roma Termini, iaitu dalam 15min perjalanan tram, namun kedudukannya yang amat dekat dengan stesen tram menjadikannya pilihan kami. Untuk ke apartment ini dari Roma Termini, kita hanya perlu naik tram no. 4 atau no. 15 yang berada betul-betul di depan stesen Roma Termini. Kalau nak naik bas pon boleh juga, banyak bas yang serve laluan yang sama. Harga tiket sehala (tak kisah dari mana untuk kemana-mana destinasi) hanyalah Euro 1.50/pax.

 Pandangan dalam apartment di Rome.


PENGANGKUTAN DI ROME

Pengangkutan darat di Rome (dan Itali secara keseluruhannya) adalah amat efficient. Sepanjang di Rome, kami menggunakan tram, metro tren dan bas. Di sini, menaiki pengangkutan awam amatlah mudah sebab ada banyak hentian di mana-mana. Pelancong macam saya hanya perlu beli tiket di mana-mana kedai rokok/suratkhabar yang terletak di Roma Termini (kedai tertulis Tabacchi atau Gionarli). Tiket sama je untuk semua jenis pengangkutan darat di Rome.  Ada beberapa jenis tiket :
  • BIT = ticket untuk 1 trip sehala sahaja di sekitar bandar Rome berharga Euro 1.50. Ia boleh digunakan selama 100min, bermaksud once dah naik pengangkutan awam (metro train, tram atau bas) tu kita leh duk lepak dalam tu selama tidak lebih 100min. Ini sesuai kalau kita kesuntukan masa, so sekadar nak tengok sekitar bandar Rome tanpa turun dari bas.
  • ROMA 24hr = ticket untuk kegunaan seharian. Boleh naik-turun mana-mana pengangkutan awam di dalam Rome sebanyak mana yang kita suka. Harga hanyalah Euro7/day. Ianya adalah lebih murah daripada hop-on hop-off bus, betul tak?
  • ROMA 48hr = untuk 48jam (2hari) berharga Euro 12.50.
  • ROMA 72hr = untuk 72jam (3hari) berharga Euro 18.
  • CIS = untuk seminggu berharga Euro 24.
Perlu saya ingatkan bahawa setiap tiket perlu di 'validate' semasa pertama kali gunakan. Untuk bas dan tram, validatan machine terletak dalam bas/tram tu, manakala kalau naik metro validation machine terletak di platform. Adalah menjadi kesalahan jika tidak validate tiket, kita boleh didenda serta-merta sebanyak Euro 50 (ini maklumat yang diberikan oleh warga tempatan semasa mereka mengingatkan kami agar validate tiket dengan segera), atau kita kena turun di stesen berikutnya. Ticket inspector memang ada buat spot check dari semasa ke semasa. Mereka tidak cair dengan alasan "kami pelancong yang tak tahu apa-apa" sebab keperluan untuk validate tiket tertera di hentian dan di tiket itu sendiri. So, jangan lupa, hokey!!


Sebenarnya ada juga tourist pass yang boleh digunakan di Rome iaitu Roma Pass dan Omnia Pass yang merangkumi muzium dan pengangkutan awam, tetapi tak dapat saya nyatakan lebih lanjut sebab kami tak gunakannya. Harga Roma Pass 48hour ialah Euro 28 (free pengangkutan awam & 1 muzium entry) manakala Roma Pass 3 days ialah Euro 36 (free pengangkutan awam & 2 muzium entry). Omnia Pass pula jauh lebih mahal sebab ia termasuk Vaticam Museum iaitu Euro 98.

 Inilah tram stop station yang berdekatan dengan apartment kami. Tram lalu setiap kurang dari 3min.


AKTIVITI DI ROME

Rome terkenal dengan tinggalan sejarah yang berumur ribuan tahun. Mana-mana pergi pasti nampak tapak tinggalan sejarah seperti runtuhan bangunan lama. Rome was not built in one day, jadi tak logik kalau spend 1 hari saja di sini untuk melihat sejarahnya. Kami memilih untuk duk lama sket di sini iaitu 5hari 4malam.

Hari Pertama
Hari pertama ialah hari ketibaan. Selepas check-in, kami hanya lepak di apartment sewaan untuk hilangkan penat. Lagipun masa tu hari sudah gelap (pukul 8pm lebih) dan kami dah tapau dinner siap-siap semasa di Roma Termini tadi. Dinner ialah seekor grilled chicken dikongsi berdua. Yummy, memang sedap dan yang penting ianya Halal! Saya ada menulis tentang tempat makanan halal di Itali di SINI.

Hari Kedua
Hari kedua adalah hari untuk menjelajah seluruh Rome. Kami ambil tiket 24hour untuk memudahkan naik-turun kenderaan awam nanti. Dari apartment, kami ke Roma Termini. Kemudian dari Roma Termini kami hanya berjalan lenggang-lenggok ala cik kiah sambil memerhati sekeliling ke arah Coloseum. Hanya dalam 20min berjalan untuk sampai Coloseum. Kalau malas jalan (atau ada masalah kesihatan), boleh naik Metro Linea B. Hari ini kami takkan masuk ke dalam Coloseum sebab harini adalah hari Ahad pertama untuk bulan May. Kami hanya akan tengok Coloseum dari luar hari ni, esok kami akan datang lagi untuk masuk bersama tour group yang dah ditempah siap-siap dari Malaysia.

Suasana pagi di salah satu kawasan di bandar lama Rome.

Sambil berjalan ke arah Colosseum, ternampak kereta ni. Cool! Kereta untuk seorang naik saja. Parking pun pakai space cinonet jer.

Kenapa Ahad pertama tak sesuai untuk masuk? Sebab setiap bulan pada hari Ahad pertama, entry ke dalam Coloseum adalah percuma. Sepatutnya free lagi la kena masuk, betul tak? Salah!! Sebabnya pada hari ini Coloseum terlalu sesak dengan manusia, macam semut menghurungi gula. Barisan untuk masuk punyalah panjang berkilo-kilometer. Mahu 3-4jam berdiri dalam barisan di bawah pancaran terik matahari je nanti. Kan ke rugi masa datang jauh-jauh dari Malaysia sekadar nak beratur depan Coloseum, betul tak? OK, betul!

 Kelihatan pelancong mengerumuni Colosseum pada pagi Ahad itu.. punyalah ramai. Kalau beratur, tak tahu pukul berapa boleh masuk.

Selepas Coloseum, kami menapak ke keliling Palatine Hill (another 20mins lazy walking) untuk ke Piazza Venezia. Dalam perjalanan kami melalui Circus Maximus; sebuah gelanggang luba kereta purba Rome dan antara tempat hiburan terbesar., namun sekarang hanya sedikit tinggalan runtuhan yang ada. Mereka masih kosongkan tempat ini sebagai tanda sejarah. Setibanya di puncak Palatine Hill, kami dapat tengok tinggalan Roman Forum yang menakjubkan!

Di tanah lapang inilah terletaknya Circus Maximus. Di sebelah kanan dalam kawasan bertutup hoarding itu adalah tinggalan runtuhan yang ada. Background di belakang itu ialah antara binaan di Palatine Hill.


 Inilah Roman Forum yang kelihatan dari atas bukit Palatine Hill.

Berjalan kaki lagi dengan gigihnya ke arah PiazzaVenezia (another 20min lazy walking) yang terletak di Capitoline Hill. Di sinilah terletaknya monument raja Itali yang pertama iaitu King Victor Emmanuel II. Dan kita juga leh nampak Trajan's Forum di sini. Untuk melihat panoramic view of Rome, bolehlah naik ke atas bangunan monument King Emmanuel II tu dengan lift yang terletak di sebelah atas belakang bangunan. Kedudukan lift ini agak tersembunyi sket; kita kena naik tangga monument tu hingga atas sekali dan ke arah kanan. Akan kelihatan deretan pelancong beratur untuk naik ke atas. Tiket panoramic view itu ialah Euro 7/pax, boleh beli di kaunter tiket tertera tulisan 'Roma Dal Cielo' (yang bermaksud Rome from Heaven).


Piazza Venezia yang terletak berhadapan dengan Monument

Monument King Victor Emmanuel II juga menempatkan kuburan pejuang-pejuang negara yang terkorban.

Di dalam museum

Sedang beli tiket untuk tengok panaromic view of Rome

Panoramic view - nampak tak Colosseum? Perhatikan jalanraya yang dibanjiri pelancong yang berjalan kaki dari sana ke sini.

Dari Piazza Venezia, kami menapak lagi, kali ini ke Trevi Fountain. Di sini famous dengan tradisi pelancong melontar duit syiling ke dalam fountain itu sebab terdapat lagenda yang mengatakan bahawa barangsiapa yang membaling syiling ke dalam fountain ini akan gerenti dapat datang lagi ke Rome. Caranya ialah dengan membelakangkan badan dari fountain tu dan baling siling dari atas bahu kiri. Ntah betul ntah tidak, tapi ramai yang percaya. Kita yang Muslim tak perlu percayalah pada mende-mende begini. Kita kena percaya pada rezeki; kalau takde rezeki memang takkan ke sana punya. Tapi yang betulnya ialah lebih kurang Euro 3,000/day dikutip oleh kumpulan pembersih Trevi Fountain bernama Caritas. Trevi fountain amat femes, memang sesak dengan pelancong. Bayangkan Euro 3,000/day x 365days/year = Euro 1.1Million setahun! Caritas adalah badan amal Roman Katolik yang membantu orang miskin beragama Kristian di lebih 200 negara. So when you think of tossing a coin here, think about Caritas.

Semasa kami di sana, Trevi Fountain sedang menjalani kerja-kerja baikpulih, so tak nampaklah kegemilangannya. Tapi pelancong tetap juga ramai; sesak tempat tu dibuatnya. Mereka masih sediakan laluan di tengah-tengah fountain untuk pelancong tengok fountain dari dekat dan memberi peluang untuk lontarkan syiling.

Trevi Fountain dikerumuni pelancong

Laluan khas yang disediakan untuk pelancong tengok Trevi Fountain dari dekat walaupun sedang menjalani kerja-kerja baikpulih

Selepas makan tenghari di restoren halal 'Luna Caprese' dan merasa gelato halal yang amat refreshing di kedai gelato 'Cecere', kami meneruskan perjalanan ke Spanish Steps. Ini adalah salah satu daripada nama tempat yang perlu diketahui oleh branded-shopaholics. Butik-butik barangan mewah berderet-deret di sini, mereka menggunakan bangunan lama yang bersejarah sebagai butik. Memang nampak ekslusif in old fashion way. Walaupun nama tangga ni Spanish Steps, sebenarnya ia dibina oleh seorang French untuk menghubungkan Piazza de Spagna (di bawah) dan Piazza Trinita dei Monti (di atas) di mana sebuah church berada. Terdapat 135 anak tangga di Spanish Steps ini, dan kesemua sesak dengan pelancong yang duduk melepak. Di kaki tangga tu ada fountain bernama Barcaccia Fountain dan dari pemerhatian saya, ramai yang tadah air fountain tu untuk minum. Saya tak pasti untuk tujuan apa.

 Spanish Steps yang sesak dengan pelancong

Selain tradisi minum daripada air fountain ini, pelancong juga percaya pada tradisi untuk hanyutkan bunga ros di sini.

Deretan butik-butik berjenama mewah di sekitar Piazza de Spagna

Sehabis melepak di Piazza de Spagna, kamipun pulang ke apartment. Hm, rugi betul beli tiket 24hr tapi naik 2-3 kali sahaja. Sepatutnya beli 3keping tiket BIT baru Ero 4.50 berbanding tiket 24hr berharga Euro7. Takpelah.. saya tak tahu. Tapi korang yang dah tahu ni, semoga dapat berjimat cermat ye!

Hari Ketiga
Hari ketiga kami khaskan untuk Colosseum, Roman Forum dan Palatine Hill. Kami dah beli tiket tour dari rome-museum.com pada harga Euro 23/pax sejak di Malaysia lagi. Dengan tour group ni, kami dapat skipped the line dan mengikuti tour group yang tidak lebih daripada 15 orang. Tour guide kami memberikan penerangan detail tentang Colosseum membuatkan kami makin kagum dengan kehebatan engineering mereka pada zaman itu.

 Beginilah rupa tinggalan Colosseum dari dalam

 Tour guide explain sejarah Colosseum dan menunjukkan bagaimana rupa Colosseum sebelum ia runtuh

 En. Suami sedang bertanyakan soklan pada tour guide - he's a history junkie.

Ramainya pelancong. Ini hari biasa, bukan Ahad. Bayangkan macamana sesaknya pada hari Ahad.

Colosseum mempunyai tingkat bawah tanah yang menempatkan bilik-bilik kurungan gladiators. Memang boleh nampak dek kesan runtuhan.

Tour mengambil masa 2jam sahaja, lepas tu kami free & easy saja dalam Colosseum tu. Tour guide hanya menemani kami di Coloseum, selebihnya di Roman Forum dan Palatine Hill kami kena jelajah sendiri. Dia hanya explain pasal tempat2 itu sahaja. Roman Forum terletak di lembah antara Palatine Hill dan Capitoline Hill, ia pernah menjadi tempat dimana bangunan-bangunan pentadbiran dan penting kerajaan Rome berada. Sebelum menempatkan bangunan kerajaan, ia pernah menjadi marketplace iaitu dikenali sebagai Forum Magnum, shortcutnya panggil Forum je. Itulah asal nama tempat ni. Dikatakan tempat ini dikerumuni oleh 4.5juta pelancong setahun. Bayangkan betapa kayanya Itali disebabkan mende ni je.. tak termasuk Colosseum & Vatican!

Inilah pemandangan yang impressive sebaik masuk ke Roman Forum atau dikenali sebagai Faro Romano oleh warga tempatan

Lagi runtuhan-runtuhan di Faro Romano.

Selepas sakit kaki menjelajah Roman Forum yang besar tu, kami memilih untuk lepak di Farnese Garden, ia terletak betul-betul di atas bukit Palatine Hill, hanya dalam 5-10min berjalan kaki dari Roman Forum. Asalnya taman ini adalah taman persendirian milik salah seorang daripada Cardinal Rome. Taman ni memang strategik sebab dari atas tu boleh nampak panoramic view of Roman Forum dan bandar Rome itu sendiri. So, kalau korang nak tengok panaromic view of Rome secara percuma, jangan lupa panjat bukit dan naik ke Farnese Garden ni ye.

Inilah Roman Forum yang boleh dilihat dari Farnese Garden. Juga kelihatan dari sini ialah Monument of King Emmanuel II yang berada di Piazza Venezia.

Sehabis di sini, kami memutuskan untuk mencari makan di sekitar Roma Termini dan pulang ke aparment sebab kaki sudah sakit.
 
Hari Keempat
Hari ini dikhaskan untuk melawat Vatican City. Di sini kami ambil tour guide dari viator.com pada harga USD 133.30 untuk 2 orang, dan booking telah di buat sejak di Malaysia juga. Dengan menyertai small tour group ini (kumpulan kami khas untuk 8 orang sahaja), kami dapat skipped the line (entry line di sini amaaaaat panjang!), Sistine Chapel dan St. Peter's Basilica. Tour guide kami adalah dari syarikat Joy of Rome. Jadi saya cadangkan jika korang nak ambil tour guide, hubungi terus Joy of Rome, tak perlu pakai travel agency yang lain so that kos akan lebih murah.

 Inilah tembok besar dan pintu masuk ke negara Vatican. Barisan pelancong sudah panjang menjela seawal pukul 8.30am itu.

Vatican city adalah sebuah negara, walaupun warganegaranya tidak sampai 1000 orang! Di sinilah ketua kepada semua paderi kristian katolik dunia berada (digelar Pope). Negara Vatican ini dibentuk pada 1929 semasa pemerintahan Mussolini. Walaupun sejarah dunia mengatakan mamat Mussolini ni jahat, namun dari segi agama dia soleh rupenya. Haha. Vatican menempatkan banyak karya artis tempatan yang glamer seperti Raphael, Michaelangelo, Leonardo, Caravaggio dan banyak lagi. Untuk yang buta seni seperti saya, saya hanya boleh tengok kosong.. tak paham mende.

Kami dibawa ke taman di tengah-tengah muzium Vatican. Nampak tak bola bulat warna emas tu? Itu adalah salah satu daripada modern art masterpiece yang dimiliki oleh Vatican. Dan inilah antara ahli kumpulan kami; majoriti warga emas :-).

 Inilah bola emas tu.. ia adalah bola dalam bola (Sphere within sphere). Nampak macam emas dari jauh, tapi bukan emas sebenarnya.. ia diperbuat daripada bronze.

Kebanyakannya adalah ukiran patung-patung bogel dan lukisan-lukisan nude hokey.. so eden memang tak faham kenapa a religious place like this houses naked sculpture/arts? But.. but.. I have to remind you dirtyminders that it's not nude in provocative way. Sebab yang lelaki punye private part semuanya dibuat kecil comel sahaja, so that kita akan lebih tertumpu kepada badannya yang muscular dan mukanya yang macho, dan bukan private partnya. Ehem.

Yang sedang explain penuh emosi dan pegang stick berbalut kain pink polkadot itu adalah tourist guide kami. Di belakang itu adalah salah satu daripada ukiran patung yang tak sesuyai dilihat kanak-kanak.

Untuk pengetahuan, untuk masuk ke dalam Vatican kita perlu patuhi arahan cara berpakaian iaitu lutut ke bawah dan bahu mesti ditutup. Maklumlah, nak masuk rumah agama, kan. Lebih kurang macam nak masuk masjid kena tutup aurat juga. Kebetulan salah seorang daripada ahli kumpulan tour kami pakai sket super short dan bahu terdedah, so dia pun beli shawl untuk cover. Mahal juga rasanya penjual jalanan tu jual. Dia tak complaint pun, sebab bila masuk tempat orang kenalah ikut adab tempat itu (tak macam satu kes di Malaysia ni, etika berpakaian di pejabat kerajaan pun dipersoalkan. Kesian pekerja RELA yang dikenakan tindakan padahal dia hanya buat kerja dia memastikan pelawat mematuhi peraturan).

Punyelah padat dengan pelancong. Di sinilah saya kehilangan suami; memang boleh sesat-barat dan hilang kawan kat dalam ni. So, dicadangkan memerhati kawan/pasangan anda jangan sampai tertinggal di belakang atau ditinggalkan.


Ini adalah St. Peter's Basillica. Kawasan berpenghadang merah itu adalah dikhaskan untuk laluan Pope sahaja.

Pandangan hadapan St. Peter's Basillica. Nampak tiang-tiang Roman tu? Di antara tiang paling tengah ada tingkap, di tingkap itulah pengumuman untuk Pope baru dibuat setiap kali ada perlantikan. Juga kelihatan masa kami pergi tu ialah kerusi yang disusun untuk pertemuan Pope dengan rakyat jelata keesokkan harinya.

Selepas melawat negara terkecil di dunia itu, kami bersiar-siar di kawasan sekitar. Jalan punya jalan, kamipun sampai ke Castel Sant'Angelo yang terletak berdekatan dengan Sungai Tiber. Suatu ketika dulu bangunan ini adalah bangunan tertinggi di Rome, tapi sekarang tidak lagi. Ia dibina sebagai mausoleum, kemudiannya pernah digunakan oleh popes sebagai fortress tapi sekarang dah jadi muzium jer. Harga tiket masuk Euro 8, tapi kami tak masukpun. Tengok dari luar je.

Castel Sant' Angelo dari seberang Sungai Tiber


 Ponte Sant'Angelo

Sehabis di sini, kami pergi ke Villa Borghese. Di sini ada sebuah taman rekreasi yang amat besar. Lama juga kami lepak-lepak di sini dengan berbaring di atas rumput macam mat saleh yang lain. Seronok juga berbaring begitu, dengan cuaca yang baik dan tiupan angin lembut. Kami tidak masuk Villa Borghese itu sendiri sebab tak rasa macam perlu pun.

Sebahagian daripada taman Villa Borghese, jalan ini menuju ke Villa Borgese

Inilah Villa Borghese

Kelihatan pelancong menadah air dari mulut singa untuk diminum


Hari Kelima
Memandangkan ini adalah hari terakhir, kami tiada aktiviti khusus. Selepas check-out pada pukul 10am, kami terus ke Roma Termini. Selepas pekena pizza di salah sebuah kedai makan berdekatan Roma Termini, kamipun menaiki keretapi Trenitalia ke Florence. Harga tiket untuk keretapi laju Frecciargento milik Trenitalia dari Rome ke Florence ialah Euro 19/pax. Tiket ini telah kami beli awal-awal lagi semasa di Malaysia. Perjalanan hanya mengambil masa 2 jam sahaja.

Kesimpulannya..
Rome adalah bandar yang kaya dengan tinggalan sejarah. Rome was not built in one day, jadi mana mungkin kita leh habis melihat semua tinggalan sejarah tu dalam masa sehari. Saya rasa sekurang-kurangnya kena 3 hari baru puas hati.

Jika berminat untuk membaca tentang Florence, bolehlah baca di ITALI PART 2 : PERCUTIAN DI FLORENCE

Selain Rome, percutian kali ini juga merangkumi :
- Transit di Paris
- Florence
- Pisa
- Cinque Terre
- Venice
- London





13 comments:

  1. sis nak tanya..
    tiket tour hari ketiga yg berharga Euro 23/pax utk masuk ke Colosseum sahaja ke?
    atau ianya termasuk Roman Forum dan Palatine Hill sekali?

    thanks.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga tu dah termasuk entry ke Colosseum + Roman Forum + Palatine Hill.
      Cuma tour guide bawa pusing Colosseum je.. yg lain2 tu pusing2 sendiri.

      Delete
    2. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

      Delete
  2. Basically, kat Spanish Steps tu... apa yang menarik ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nothing much.. yg ada butik2 mewah di sekitar Spanish Steps tu

      Delete
  3. Great sharing sis! Very helpful in my planning for my coming trip.. Thank u 😉

    ReplyDelete
  4. Cantiknya Rome. Di Rome saja dah banyak tempat yang nk pergi. Patutlah Puan stay sampai 5 hari. Rome tersenarai dalam 5 Destinasi Percutian Impian Saya. Dalam planning untuk ke sana. Insya Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rome juga terkenal sebagai salah satu daripada bandar di Europe yang kotor. Tempatnya cantik.. tapi ada juga yang kotor. Mungkin disebabkan oleh lambakan pendatang asing di sini... atau maybe memang Italian sedikit pengotor daripada yang lain. Saya tak pasti.. huhu..

      Delete
  5. Tahun ni ade terfikir untuk pergi ke sini. Tapi tak pasti kalau bawa baby umur 1 tahun ni ok ke tak hehe. Any tips?

    Last flight pergi jauh masa pregnant. Err dah lama rupanya tak pergi travel jauh-jauh..

    ReplyDelete
  6. sis nak tanya, sesuai ke bawa stroller utk explore? (from fatin)

    ReplyDelete
  7. Sis, just akisng, berapa budget percutian you? kalau nak pergi, kene save 10k ke untuk bawak anak2 sekali. just nak tau roughly.

    ReplyDelete