Saturday, 30 August 2014

MANDI-MANDA DI BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT

Cuti Raya Aidilfitri yang lalu macam biasa kami sekeluarga balik Penang. Dah lama tak jumpa sanak-saudara sebelah suami di sana. Sambil beraya, sempat juga kitorang gi mandi-manda di Bukit Merah Laketown Resort. Jaraknya hanya lebih kurang 1.5jam dari rumah mak mertua.

 Bukit Merah Lake Town Resort, Ipoh, Perak.


Harga tiket dewasa sebenarnya RM68/pax dan kanak-kanak yang tingginya 90cm ke atas berharga RM50. Tapi masa kitorang pergi ni ada harga diskaun, so dapatlah kami berjimat :-)

Jadual harga promosi (sekarang tak tahulah dorang extend lagi atau tidak)

Inilah ahli keluarga mertua saya.... (Anak2 saya memang suka tanda peace, yo!)

Tempat ni buka sampai kul 7.00pm, tapi dalam kul 6.30pm dah kena keluar dah. Kitorang duk sana sampai kul 6.00pm jugalah. Lama gak tuu berendam dan bermain.. 5jam lebih! Jangan risau pasal solat sebab kat sana disediakan surau. Kalau bawak beg/barang berharga boleh disimpan kat loker yang banyak disediakan di sana. Cuma loker tu kena sewa dengan sedikit bayaran.


Kitorang ke sini semata-mata untuk main air, so mende2 lain memang tak pandang pon. Pulau orang utan atau Eco Park (aka mini zoo) dorang kat mana letaknya pon kitorang tak ambil pusing. Hahaha... memang nak main air saja! Sebenarnya tiket tu dah termasuk ngan Eco Park sekali, so memang rugi kalau nak diikutkan. Untuk ke pulau orang utan, kena bayar RM10/pax kalau tak salah.

Gambar kat bawah menunjukkan antara permainan air yang ada. Anak-anak saya enjoy di no. 3 dan no. 5. Ammar suka kat no. 8 gak. Yang paling ngeri ialah no. 11 - Boomerang. 45% punya slide. Itu si abahnya je yang try. Kitorang sumer takmo.

 Kat sana dorang ada tunjukkan map kawasan ni untuk memudahkan pelawat

Sebelum masuk, selfie dulu!

Segala macam peralatan mainan ada dijual di pintu masuk. Pantaulah anak-anak anda, sebab dorang konfem berkenan.

Walaupun kitorang sampai di sana sewaktu matahari tegak di atas kepala, anak2 (dan mak-bapak mereka) tetap terus tukar baju dan terus masuk air! Memang takleh tahan tengok orang ramai dah berendam.

Sewa pelampong dulu..


Kami sewa pelampung nombor 8 tu sebab ia diperlukan untuk main slide dan lepak2 dalam air nanti. Harga sekali sewa ialah RM20 dan kena bayar tambahan RM10 deposit, so total kena kuarkan duit ialah RM30 untuk 1pc pelampong (Mahal berdengung!) Dorang akan pulangkan RM10 deposit tu bila kita pulangkan pelampong. Jangan lupa untuk pulangkan wristband yang dorang bagi semasa kita sewa pelampung, sebab kalau takde wristband ni dorang takkan pulangkan deposit tu. So simpan bebaik, ok.


Memula main air kat kolam berombak (wave pool). Adik Amir suka main slide kecik di sini. Abah kena main sekali la nampaknya. Takkan nak biarkan adik sorang2.. kot jatuh tergelincir ke ape ke..


 Enjoying the wave pool.. kuat gak wave nya..



Kemudian bermalas-malasan di Lazy River. Duk bergayut kat pelampong dibawa arus mengelilingi sebuah kolam besar.


Muiz selfie sendiri ke ni..?

Ammar berulang-ulang pergi naik tube slide. Seronok katanya. Saya yang dah besor ni pon teruja juga meluncur turun. Slide ni kena bawa pelampung nombor 8 tu ye.

Masa kitorang pegi ni hanya 1 slide ni yang in-operation. Yang 2 lagi tu ditutup. Tak tahulah sebab rosak/under maintenance atau saja ditutup sebab masa tu tak berapa ramai orang.


Ada satu lagi slide yang menarik iaitu body slide, tapi yang tu Ammar takleh main sebab tak cukup tinggi (kena 120cm ke atas je). Owh ye, hanya yang berpakaian sesuai je dibenarkan masuk, i.e. kena pakai short atau tights, takleh pakai seluar tracksuit sebab dikhuatiri zip diseluar boleh menyebabkan kita luka semasa sliding laju tu.

Inilah body slide tu. Kitorang semua takleh naik sebab seluar berzip. Uhuk..uhuk..

Yang paling menggerunkan ialah Boomerang Slide. Sliding 45 darjah! Tengok pon dah ngeri. Yang ni abah je naik. Kitorang tak berani, manakala Ammar plak tak cukup tinggi.

 Boomerang.. yg ni very steep! tengok pon dah gerun!!

Lagi satu yang nampak menarik (tapi kitorang xleh main gak sebab seluar berzip) ialah mushroom ni.  Nak naik atas tu kena tarik tali ke atas. Turun nanti slide je ke bawah. Nampak best. Tapi takpelah.. xde rezeki. Huhu..

 Macam best jer....

Tak rasa sangat 5jam berlalu sebab kitorang memang enjoy sakan. Biasalah, bila sekeluarga berkumpul, memang terus tak perasan masa bergerak. Tahu-tahu dah petang nak kena balik dah. Apa yang penting, semua orang hepi.

Ipar-ipar I walking in the water.. macam catwalk, gitu!

Abang Wan dah merengkuk kesejukan.

Cuma yang sedikit tak best ialah kamera yang dihadiahkan En. Suami sempena birthday aritu kena masuk air masa seronok2 amik gambo kat sini. Hadoi! Apalah nasib. Nasib baik kamera tu baik lagi, dan gambar-gambar ni semua masih boleh di access. Cuma memory card reader dah rosak. Nak kena anto repair nampaknya.

Begitulah kesah percutian kami kali ini. Memang sesuai untuk bawa anak-anak beriadah..!


9 comments:

  1. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :appleservices_singaporeloans@yahoo.com


    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At :appleservices_singaporeloans@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika mencari tempat penginapan lain, Boleh juga berjalan dan menginap di Anugerah Homestay ini.. ada pelbagai jenis yg ada..

      www.AnugerahHomestay.com

      Delete
  2. Hello Everybody,
    My name is Mrs Anita. I live in UK London and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 U.S. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Anita, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com)Thank you

    ReplyDelete
  3. How I Got My Loan From A Genuine And Reliable Loan Company

    I am Mrs.Irene Query i was in need of a loan of S$70,000 and was scammed by those fraudulent lenders and a friend introduce me to Dr Purva Pius,and he lend me the loan without any stress,you can contact him at urgentloan22@gmail.com

    1. Your Full names:_______
    2. Contact address:_______
    3. Country Of Residence:______
    4. Loan Amount Required:________
    5. Duration:_____
    6. Gender:_____
    7. Occupation:________
    8. Monthly Income:_______
    9. Date Of Birth:________
    10.Telephone Number:__________

    Regards.
    Managements
    Email Us: urgentloan22@gmail.com

    ReplyDelete
  4. I am a private loan lender which have all take to be a genuine lender i give out the best loan to my client at a very convenient rate.The interest rate of this loan is 3%.i give out loan to public and private individuals.the maximum amount i give out in this loan is $1,000,000.00 USD why the minimum amount i give out is 5000.for more information

    Your Full Details:
    Full Name :………
    Country :………….
    state:………….
    Sex :………….
    Address............
    Tel :………….
    Occupation :……..
    Amount Required :…………
    Purpose of the Loan :……..
    Loan Duration :…………
    Phone Number :………
    Mobile Number: +919910768937
    Contact Email osmanloanserves@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    BORROWERS APPLICATION DETAILS


    1. Name Of Applicant in Full:……..
    2. Telephone Numbers:……….
    3. Address and Location:…….
    4. Amount in request………..
    5. Repayment Period:………..
    6. Purpose Of Loan………….
    7. country…………………
    8. phone…………………..
    9. occupation………………
    10.age/sex…………………
    11.Monthly Income…………..
    12.Email……………..

    Regards.
    Managements
    Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ReplyDelete
  7. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ReplyDelete