Wednesday, 27 November 2013

MELAWAT ANIMAL SAFARI DI BUKIT TINGGI, BOGOR, JAKARTA

Semasa melancong ke Jakarta (boleh lihat entry sebelum ini di sini), saya dan keluarga sempat ke Animal Safari yang glamer tu di Bukit Tinggi. Kami pergi balik hari, iaitu bertolak pepagi dan balik semula ke Jakarta pada hari yang sama. Dari Hotel Aston Marina Ancol, kami menaiki Suzuki APV yang di charter dari Pak Asim dengan harga Rp1 juta untuk trip ke Safari tu. Kami bertolak pada pukul 7.00am, dengan perjalanan melalui highway dan jalan susur keluar ke Bogor yang mengambil masa lebih kurang 2jam. Sebelum masuk ke Safari, kami berhenti di salah sebuah Indomaret untuk membeli makanan-makanan ringan. Supir kami kata harga makanan di dalam Safari amat mahal, jadi lebih baik bawa coklat, air, roti atau apa2 yang patut dari luar. Lepas tu kami beli lobak pula dalam 3 ikat pada harga Rp20k. Lobak ini amat penting, sebab kat dalam Safari tu nanti nak bagi haiwan makan.

Penjual jajan di jalan raya adalah pemandangan biasa di sini.. kalu kena ngan selera, bolehlah beli.. yg ni dia jual tauhu goreng kalu tak silap.

Untuk masuk, kena bayar tiket masuk yang berharga Rp250k seorang untuk warga bukan Indonesia yang berumur 1tahun dan ke atas. Kereta yang dibawa masuk juga kena bayar, tapi saya lupa berapa.

Masuk2 safari tu, kehadiran kami disambut oleh kuda belang yang bersepah di sana-sini. Mereka bebas untuk bergerak ke mana-mana; tiada sangkar, tembok atau reban yang membataskan pergerakan mereka. Inilah yang menjadikan safari ni amat best. Bukan kuda belang saja yang lepas-bebas, haiwan2 lain pon begitu juga.

 "Selamat datang" mungkin itulah yang diperkatakannya

 Sesi menyuap carrot bermula!

Suap sambil posing, senyum Cik Bad. Click! Click!!

 Alala.. manjanye..!!


Haiwan-haiwan kat sini mesra pelancong. Kalu xmesra, xdapat carrot, wey! So kenalah mesra hokey!!

 Mereka mengendap dan mengekori kami sepanjang perjalanan..

 Mereka ni nak datang ke arah kereta kami sebab nak carrot gaks!

 "OKlah..oklah.. nah makan carrot" Ammar pon sorong sebiji carrot untuk salah seekor gajah tu..

Semuanya nak carrot.. hippo pon nganga nak makan carrot (baru saya tahu yang hippo pon makan carrot). follow, jangan tak follow.. ngeh2..


 Tapi brader2 tu duk relax jer.. xminat pon carrot..huhu..

Bila nak masuk ke habitat haiwan-haiwan liar plak, kami melalui double gate untuk pastikan haiwan-haiwan liar yang lepas-bebas tu tak masuk kawasan haiwan2 herbivor dan makan dorang. Kat kandang karnivor ni cermin tingkap kereta tak boleh diturunkan. Tapi kalau nak turunkan juga, jangan menyesal kalu rimau atau singa gigit tangan korang. Heheh!

Eh! Tapi nape ade herbivor kat sini? Macam nak kena jadi lauk jer..

Disebabkan cermin tingkap kena naikkan, dapat amik gambo dari dalam kete je la.. Cik rimau pon macam tak berminat je ngan kitorang. Tengah kenyang la tu.

Masa tengok2 harimau, kami pon terserempak ngan sekor rimau yang sedang bergurau senda dengan kawannya. Harimau A terhendap2 selama beberapa minit, slow-slow naik pangkin dan kacau kawannya yang sedang tidur. Lepas kacau tu dia pon blah dengan muka selamba. It was really abeautiful sight! Saya cuba nak upload video tu tapi xleh.. xtau la ape masalah blogspot ni. Tapi saya try amik babak2 yang ada dan cantum2 untuk tatapan korang..

Comel sangat2 aksi dorang ni..


Lepas selesai ronda-ronda di safari bermesra dengan haiwan liar, kami diturunkan di carnival park. Kat sini ada macam-macam permainan macam kat funfair, but with better quality dan safety. Anak-anak paling seronok sekali bila masuk sini sebab macam-macam boleh main.

Ni clown train untuk bebudak

Selain permainan, ada juga baby zoo (trekking dalam sangkar haiwan-haiwan kecil), pertunjukan haiwan seperti gajah, dolphin, harimau dan burung, pertunjukan motosikal, pertunjukan cowboy, dan macam-macam pertunjukan lagilah. Sanggup atau tak sanggup je korang menapak kat dalam kawasan yang mega luas tu.

Sesi beramah-mesra dengan penguin

Kalu lapar, kat dalam tu ada banyak tempat makan. Harga macam biasalah agak mahal sket daripada luar. Kalu nak solat pon ada ruangan solat disediakan. Toilet amat bersih dan percuma (mungkin dah termasuk dalam caj masuk safari tadi).

Secara keseluruhannya, Animal Safari di Puncak ini saya bagi 5 bintang daripada 5 bintang. Memang marvelos!

Sedikit tips daripada saya agar percutian anda dan keluarga tersayang lebih menarik dan menyeronokkan di sini :
1. Pergilah pada hari biasa, bukan hujung minggu (sabtu/ahad) atau cuti umum Indonesia. Sebab jalanraya akan macet tahap tertinggi pada hari cuti memandangkan warga Indonesia juga beramai-ramai ke tempat libur begini.
2. Pergilah dari awal pagi, masuk Safari sebaik sahaja safari di buka. Ini adalah kerana safari ini amatlah besar; anda memerlukan berjam-jam di sini. Kami masuk pagi keluar petang hokey.. tu pon ada gak yang kitorang termissed tak dapat buat/tengok.
3. Masuk awal juga adalah untuk memastikan haiwan-haiwan mesra alam kat dalam itu masih dalam keadaan lapar. Bila lapar, mereka akan manja-manja minta carrot. Kalu masuk lambat, dorang dah kenyang, dorang takmo layan korang dah... kan ke rugi gitu..
4. Bawalah makanan seadanya dari luar, seperti air mineral, biskut, coklat dan lain-lain. Sambil meronda dalam safari tu, boleh juga kunyah-kunyah apa yang patut. Perlu diingatkan bahawa makanan di dalam safari adalah agak mahal.
5. Pakailah kasut yang sesuai untuk berjalan. Jangan pakai high heels ye puan-puan, sebab anda akan menderita sakit kaki pula sekembali dari safari ni nanti.

Semoga entry ini memberi gambaran dan panduan untuk anda yang nak ke sana. Bagi yang pon ke sana, leh kasi pendapat dan tinggalkan alamat blog anda di ruangan komen. Saya akan ke blog anda juga :-)

6 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam sejahterasemua....

    Jom ramai-ramai jalan-jalan & shoping di Kota Bandung

    Utk Harga Pakage Bandung City Tour 3 hari 2 malam utk 6 org keatas
    Pakage : Transport (Apv Suzuki) & Hotel 2 star + Sarapan Pagi (zodiak 2 star)
    RM180 /per pax boking 20 pax free 1pax

    1 day : Bandung City Tour (Shooping)
    2 day : Bandung City - Tangkuban Perahu Tour @ Kawah Putih Tour - Bandung City Tour (Shooping)
    3 day : Bandung City Tour (Shooping

    Untuk Harga Pakage Bandung City Tour 4 hari 3 malam utk 6 org keatas
    Pakage : Transport (Apv Suzuki) & Hotel 2 star + Sarapan Pagi (zodiak hotel 2 star)
    RM220 / per pax boking 20 pax free 1pax

    1 day : Bandung City Tour (Shoping)
    2 day : Bandung City Tour - Tangkuban Perahu Tour @ Kawah Putih Tour - Bandung City Tour (Shooping)
    3 day : Bandung City Tour (Shooping)
    4 day : Bandung City Tour (Shooping)
    ** Jika mahu ke Trans Studio Bandung juga boleh

    Program Free & Easy
    Kunjungi web kami
    Www.tourmalaysiabandung.com
    Www.baladewatour.com
    W.a. +6282216910022
    +6281251200062
    lieder : Agus Priyo Utomo

    ReplyDelete
  2. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  3. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete