Wednesday, 27 November 2013

MELAWAT ANIMAL SAFARI DI BUKIT TINGGI, BOGOR, JAKARTA

Semasa melancong ke Jakarta (boleh lihat entry sebelum ini di sini), saya dan keluarga sempat ke Animal Safari yang glamer tu di Bukit Tinggi. Kami pergi balik hari, iaitu bertolak pepagi dan balik semula ke Jakarta pada hari yang sama. Dari Hotel Aston Marina Ancol, kami menaiki Suzuki APV yang di charter dari Pak Asim dengan harga Rp1 juta untuk trip ke Safari tu. Kami bertolak pada pukul 7.00am, dengan perjalanan melalui highway dan jalan susur keluar ke Bogor yang mengambil masa lebih kurang 2jam. Sebelum masuk ke Safari, kami berhenti di salah sebuah Indomaret untuk membeli makanan-makanan ringan. Supir kami kata harga makanan di dalam Safari amat mahal, jadi lebih baik bawa coklat, air, roti atau apa2 yang patut dari luar. Lepas tu kami beli lobak pula dalam 3 ikat pada harga Rp20k. Lobak ini amat penting, sebab kat dalam Safari tu nanti nak bagi haiwan makan.

Penjual jajan di jalan raya adalah pemandangan biasa di sini.. kalu kena ngan selera, bolehlah beli.. yg ni dia jual tauhu goreng kalu tak silap.

Untuk masuk, kena bayar tiket masuk yang berharga Rp250k seorang untuk warga bukan Indonesia yang berumur 1tahun dan ke atas. Kereta yang dibawa masuk juga kena bayar, tapi saya lupa berapa.

Masuk2 safari tu, kehadiran kami disambut oleh kuda belang yang bersepah di sana-sini. Mereka bebas untuk bergerak ke mana-mana; tiada sangkar, tembok atau reban yang membataskan pergerakan mereka. Inilah yang menjadikan safari ni amat best. Bukan kuda belang saja yang lepas-bebas, haiwan2 lain pon begitu juga.

 "Selamat datang" mungkin itulah yang diperkatakannya

 Sesi menyuap carrot bermula!

Suap sambil posing, senyum Cik Bad. Click! Click!!

 Alala.. manjanye..!!


Haiwan-haiwan kat sini mesra pelancong. Kalu xmesra, xdapat carrot, wey! So kenalah mesra hokey!!

 Mereka mengendap dan mengekori kami sepanjang perjalanan..

 Mereka ni nak datang ke arah kereta kami sebab nak carrot gaks!

 "OKlah..oklah.. nah makan carrot" Ammar pon sorong sebiji carrot untuk salah seekor gajah tu..

Semuanya nak carrot.. hippo pon nganga nak makan carrot (baru saya tahu yang hippo pon makan carrot). follow, jangan tak follow.. ngeh2..


 Tapi brader2 tu duk relax jer.. xminat pon carrot..huhu..

Bila nak masuk ke habitat haiwan-haiwan liar plak, kami melalui double gate untuk pastikan haiwan-haiwan liar yang lepas-bebas tu tak masuk kawasan haiwan2 herbivor dan makan dorang. Kat kandang karnivor ni cermin tingkap kereta tak boleh diturunkan. Tapi kalau nak turunkan juga, jangan menyesal kalu rimau atau singa gigit tangan korang. Heheh!

Eh! Tapi nape ade herbivor kat sini? Macam nak kena jadi lauk jer..

Disebabkan cermin tingkap kena naikkan, dapat amik gambo dari dalam kete je la.. Cik rimau pon macam tak berminat je ngan kitorang. Tengah kenyang la tu.

Masa tengok2 harimau, kami pon terserempak ngan sekor rimau yang sedang bergurau senda dengan kawannya. Harimau A terhendap2 selama beberapa minit, slow-slow naik pangkin dan kacau kawannya yang sedang tidur. Lepas kacau tu dia pon blah dengan muka selamba. It was really abeautiful sight! Saya cuba nak upload video tu tapi xleh.. xtau la ape masalah blogspot ni. Tapi saya try amik babak2 yang ada dan cantum2 untuk tatapan korang..

Comel sangat2 aksi dorang ni..


Lepas selesai ronda-ronda di safari bermesra dengan haiwan liar, kami diturunkan di carnival park. Kat sini ada macam-macam permainan macam kat funfair, but with better quality dan safety. Anak-anak paling seronok sekali bila masuk sini sebab macam-macam boleh main.

Ni clown train untuk bebudak

Selain permainan, ada juga baby zoo (trekking dalam sangkar haiwan-haiwan kecil), pertunjukan haiwan seperti gajah, dolphin, harimau dan burung, pertunjukan motosikal, pertunjukan cowboy, dan macam-macam pertunjukan lagilah. Sanggup atau tak sanggup je korang menapak kat dalam kawasan yang mega luas tu.

Sesi beramah-mesra dengan penguin

Kalu lapar, kat dalam tu ada banyak tempat makan. Harga macam biasalah agak mahal sket daripada luar. Kalu nak solat pon ada ruangan solat disediakan. Toilet amat bersih dan percuma (mungkin dah termasuk dalam caj masuk safari tadi).

Secara keseluruhannya, Animal Safari di Puncak ini saya bagi 5 bintang daripada 5 bintang. Memang marvelos!

Sedikit tips daripada saya agar percutian anda dan keluarga tersayang lebih menarik dan menyeronokkan di sini :
1. Pergilah pada hari biasa, bukan hujung minggu (sabtu/ahad) atau cuti umum Indonesia. Sebab jalanraya akan macet tahap tertinggi pada hari cuti memandangkan warga Indonesia juga beramai-ramai ke tempat libur begini.
2. Pergilah dari awal pagi, masuk Safari sebaik sahaja safari di buka. Ini adalah kerana safari ini amatlah besar; anda memerlukan berjam-jam di sini. Kami masuk pagi keluar petang hokey.. tu pon ada gak yang kitorang termissed tak dapat buat/tengok.
3. Masuk awal juga adalah untuk memastikan haiwan-haiwan mesra alam kat dalam itu masih dalam keadaan lapar. Bila lapar, mereka akan manja-manja minta carrot. Kalu masuk lambat, dorang dah kenyang, dorang takmo layan korang dah... kan ke rugi gitu..
4. Bawalah makanan seadanya dari luar, seperti air mineral, biskut, coklat dan lain-lain. Sambil meronda dalam safari tu, boleh juga kunyah-kunyah apa yang patut. Perlu diingatkan bahawa makanan di dalam safari adalah agak mahal.
5. Pakailah kasut yang sesuai untuk berjalan. Jangan pakai high heels ye puan-puan, sebab anda akan menderita sakit kaki pula sekembali dari safari ni nanti.

Semoga entry ini memberi gambaran dan panduan untuk anda yang nak ke sana. Bagi yang pon ke sana, leh kasi pendapat dan tinggalkan alamat blog anda di ruangan komen. Saya akan ke blog anda juga :-)

7 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam sejahterasemua....

    Jom ramai-ramai jalan-jalan & shoping di Kota Bandung

    Utk Harga Pakage Bandung City Tour 3 hari 2 malam utk 6 org keatas
    Pakage : Transport (Apv Suzuki) & Hotel 2 star + Sarapan Pagi (zodiak 2 star)
    RM180 /per pax boking 20 pax free 1pax

    1 day : Bandung City Tour (Shooping)
    2 day : Bandung City - Tangkuban Perahu Tour @ Kawah Putih Tour - Bandung City Tour (Shooping)
    3 day : Bandung City Tour (Shooping

    Untuk Harga Pakage Bandung City Tour 4 hari 3 malam utk 6 org keatas
    Pakage : Transport (Apv Suzuki) & Hotel 2 star + Sarapan Pagi (zodiak hotel 2 star)
    RM220 / per pax boking 20 pax free 1pax

    1 day : Bandung City Tour (Shoping)
    2 day : Bandung City Tour - Tangkuban Perahu Tour @ Kawah Putih Tour - Bandung City Tour (Shooping)
    3 day : Bandung City Tour (Shooping)
    4 day : Bandung City Tour (Shooping)
    ** Jika mahu ke Trans Studio Bandung juga boleh

    Program Free & Easy
    Kunjungi web kami
    Www.tourmalaysiabandung.com
    Www.baladewatour.com
    W.a. +6282216910022
    +6281251200062
    lieder : Agus Priyo Utomo

    ReplyDelete
  2. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  3. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  4. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ 04 HARI / 03 MALAM MYR : 380 (10 ORANG )
    HARGA PAKEJ 03 HARI / 02 MALAM MYR : 275 (10 ORANG )

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.



    SERVICES TERMASUK :
    • TRANSPORT
    • PEMANDU PELANCONGAN
    • HOTEL 3 BINTANG
    • BREAKFAST 3X
    • MAKAN TENGAH HARI 3X
    • DINNER 3X
    • SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    • KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    • MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL

    ReplyDelete