Tuesday, 31 December 2013

MELAWAT PLANETARIUM NEGARA KUALA LUMPUR SEMPENA CUTI SEKOLAH

Bila En. Hubby ajak ke Kuala Lumpur untuk bercuti, saya seperti mati akal. Apalah sangat yang hendak dilihat di KL agaknya? En. Hubby mencadangkan Zoo Negara, namun dia membatalkan niat untuk membawa kami sebab sekarang cuti sekolah. Cuti sekolah, zoo dan sesak adalah tiga perkataan yang amat sinonim antara satu sama lain (er.. adakah penggunaan perkataan 'sinonim' itu tepat? hahaha... saya tak pasti..)

Memandangkan anak-anak enjoy trip ke Planetarium kat Melaka aritu (boleh baca di sini), En. Hubby mengajak kami ke Planetarium Negara pula. Maka, hepi lah Ammar mendengarnya. En. Hubby dah wat reservation kat Hotel The Zon di pesiaran KLCC. Kami bertolak pagi sabtu. Sampai je KL, terus suh Mr. Navi the navigator tunjukkan jalan.

Masa kitorang sampai, tak sesak dan tak ramai orang. Mungkin Planetarium tidak menjadi pilihan keluarga bila bercuti. Bagus juga.. senanglah sikit nak parking kereta. Heheh...

Planetarium Negara mempunyai struktur binaan yang hampir sama dengan Planetarium Melaka. Antara yang paling ketara ialah tangga yang tinggi sayup mata memandang dan kubah bulat di tengah2 bangunan. Kalu tak larat naik tangga yg ni, boleh naik tangga lain yang pendek sikit di sebelah dalam lagi. Juga ada ramp untuk yg berkerusi roda atau yang membawa stroller anak.

Kalu rajin, cuba kira ada berapa anak tangga semuanya.. huhu..

Tiada bayaran dikenakan untuk masuk melihat pameran2 di dalam Planetarium Negara. Namun, bayaran dikenakan untuk menonton filem 3D. 

Harga tiket kanak-kanak : RM8
Herga tiket dewasa : RM24
Mahal ke murah tu tuan-tuan dan puan-puan?
Pintu masuk dan kaunter beli tiket tayangan 3D

Masa kami pergi tu pukul 1 lebih, tayangan seterusnya pukul 2, so sempatlah kami tengok pameran dulu sebelum tengok tayangan 3D. Seperti Planetarium Melaka, ada dewan pameran untuk kita kaut pengetahuan tentang bulan, bintang dan alam semesta. Juga ada banyak permainan interaktif dan model-model space shuttle untuk kita masuk dan rasai sendiri macamana duk dalam kapal angkasa. Yang paling diminati oleh anak-anak (dan mak bapak, huhu...) ialah Zero Gravity Room. Best woo masuk, rasa badan senget nak jatuh. Lepas tu kuar ikut lubang gelongsor.

Anak-anak memang seronok berlari ke sana-sini, sumer nak tengok dan nak cuba!

 Semua nak jadi astronauts, padahal tak cukup tinggi macam si Amir... Bad pula jadi pembantu pengambaran.. heheh..

 Pengembaraan adik-beradik dengan Kapsul Soyuz. Tetiba abah datang intefrem plak kan..

Ammar cuba melakukan eksperimen dalam balang kaca dalam salah sebuah kapal angkasa

Yang ni dalam bilik Zero Gravity. Masing2 muka seronok.. sambil cuba menstabilkan badan yang tak stabil..

Pada pukul 2pm ada tayangan bertajuk 'The Starry Tale'; berkisar tentang buruj2 di langit, bagaimana buruj2 mendapat nama dan mitos berkaitan dengan buruj2 tu. Saya jamin, budak2 yang menonton tak faham apa yang ditayangkan.. sebab terlalu sophisticated untuk dorang faham. Saya yang dah besor ni pon macam faham tak faham je. huhu.. Tayangan tu selama 27min jer.

Ni jadual tayangan sebagai panduan. Hari Jumaat takde tayangan 3D hokey.. ingat tuu!

Dari pengamatan saya, dewan tayangan di Planetarium Negara dan Planetarium Melaka tak banyak sangat beza. Skrin cembung di atas dan kedudukan kerusi menaik (macam kat panggung wayang juga). Namun kerusi di sini agak tegak, tidak seperti di Melaka yang agak baring sikit kedudukannya. Kualiti gambar memuaskan. Rasa macam berada dlm movie tu.. i.e., rasa terbang, lalu celah2 orang, dan lain2.

Suasana dalam dewan tayangan 3D

Keluar dari bangunan Planetarium, saya lihat pengunjung masih juga sama macam tadi. Tidak ramai, namun tidaklah sedikit. Masa tu, saya rasa sebak sikit. Sayangnya! Tempat yang mengandungi begitu banyak ilmu ni kurang diminati ramai. Tempat ni bagus sebenarnya, bagus untuk memberikan pendedahan kepada anak-anak kita yang kita tidak bersendirian di dunia ni. Bumi ni halus macam debu je.. banyak lagi planet lain, bintang lain, galaksi lain, dan lain-lain... Dan betapa negara kita berusaha gigih untuk cuba mengejar negara-negara maju lain untuk meneroka dunia luar sana.

Lepas pergi Planetarium, kami ke hotel untuk check-in. Makan malam di KLCC, lepas tu lepak di depan kolam untuk menunggu pertujukan air+cahaya menari2 dialun irama lagu.  Best woo! Nak tahu pasal ni? OK, baca entry seterusnya...

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete